14:18 / 16.03.2020.

Autor: HRT

Paket zakona za zaštitu radnih mjesta sutra pred Vladom

Foto: arhiva, Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: arhiva, Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kriteriji bi trebali biti krajnje jednostavni, razumljivi i prohodni, najavio je ministar Marić.
Kako bi se ublažile negativne posljedice pandemije na gospodarstvo - Vlada će sutra na sjednici donijeti konkretne odluke. Sabor bi mjere trebao izglasati po hitnom postupku.

Večeras je objavljeno prvih 10 mjera za pomoć gospodarstvu - među ostalim reprogramiranje postojećih kredita i uvođenje moratorija na kreditne obveze klijenata HBOR-a i poslovnih banaka, odobravanje novih kredita za likvidnost, interventni otkup viškova ugroženih industrijskih i poljoprivrednih proizvođača.

Mjere još brusimo, još usuglašavamo, usklađujemo, rekao je ministar financija Zdravko Marić novinarima prije ulaska u Vladu gdje je održan još jedan krug razgovora o mjerama pomoći poduzetnicima i građanima zbog koronavirusa. Mjere bi sutra trebale na sjednicu Vlade, a potom će potrebni zakonski prijedlozi biti poslani u Sabor, koji ih treba raspraviti i donijeti. Nada se da bi do kraja tjedna ti zakoni trebali biti donijeti i objavljeni u Narodnim novinama, kako bi mogli stupiti na snagu u najkraćem roku odnosno dan nakon objave u Narodnim novinama, a usporedo se radi i na potrebnim podzakonskim aktima. 

Kriteriji za pomoć bit će vrlo jednostavni

Među gospodarskim mjerama, ministar financija je spomenuo mjere usmjerene likvidnosti poduzeća i građana, kao što su odgoda plaćanja obveza kredita, odnosno moratorij na pojedine obveze, potom novih kredita u smislu dodatne likvidnosti i obrtnih sredstava, a razgovara se i o mogućnosti reprograma obveza. 

Kriteriji bi trebali biti krajnje jednostavni, razumljivi i prohodni. Ciljamo one koji su pogođeni koronavirusom, neki od njih već sad mogu određene stvari dokumentirati. Neki još ne osjećaju ali svi znamo da će ih vidjeti pa će se uz ostalo gledati jesu li  bili pod blokadom, jesu li krajem prošle godine bili dobre platiše ili ne, rekao je Marić, dodajući da će se uzimati u obzir postojeće stanje prihoda, ali i pogled unaprijed, projekcijsko razdoblje. 

U ovom trenutku nema pada prihoda u državnom proračunu, jer današnji prihodi u proračunu odražavaju situaciju iz veljače, a koronavirus je izbio tek krajem veljače, rekao je Marić, ponavljajući da postoji puno čimbenika koje treba sagledati i uzeti u obzir. Nisu trenuci za kirurški precizne mjere. Moramo gledati šire, ali mi smo država, institucije moramo poštovati i naše zakoni i sukladno tome i u najtežim okolnostima, kao što su ove, funkcionirati, rekao je Marić, napominjući kako zna da će biti kritičara, a pozvao ih je da budu konstruktivni.

 

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je novinarima uoči sastanka u Vladi, u vezi s gospodarskom situacijom, da će Vlada i financijski stimulirati poslodavce da zadrže radnike. Naglasio je da će mjere sutra biti predstavljene na sjednici Vlade. Napomenuo je da se trenutačno ne vidi "odljev iz aktivne radne snage". Ali možemo očekivati i pripremati se za takav scenarij, pogotovo u najizloženijim sektorima, dodaje. Najavio je da će mjere biti vrlo direktne i da će se njihovo provođenje očekuje već idući tjedan.Poslodavci ističu da je brzina Vladine reakcije od presudne važnosti - Ono što već danas znamo da su neke firme i neki sektori prestali raditi. I vjerojatno će, kako će mjere ići gore, a očekujemo da će ići prema rigoroznijima - prestati raditi. I tim radnicima treba omogućiti sigurnu plaću i povratak na radna mjesta kad se vrate, izjavio je glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić.

Slažu se s tim i sindikati. "Njima treba dati aktivne mjere, njima treba pomoći da prebrode ovu situaciju, ali isto tako pred njih i jasno staviti da, ako im se pomogne, to s druge strane mora značiti i očuvanje radnih mjesta i radnika", poručio je predsjednik Nezavisnih sindikata Krešimir Sever

Uz turizam, najugroženiji je prometni sektor

Željeznički putnički promet je obustavljen, prijevoznici su pred kolapsom, zračne luke bilježe velike minuse. "Na razini EU će se naći jedna zajednička platforma iz koje će se svim aviokompanijama i cijelom tom sektoru naći sredstva da im se pomogne, a da se ne ugrozi ono što bi nam moglo biti eventualno "u crvenom", a to su državne potpore", najavio je ministar Oleg Butković. Ministar turizma Gari Cappelli kaže kako je za turistički sektor bitna odgoda plaćanja boravišne pristojbe i turističke članarine.

SDP i Most protiv namjere da Vlada donosi odluke sa zakonskom snagom

Nove mjere koje će se sutra naći pred Vladom premijer Andrej Plenković predstavio je predsjednicima klubova zastupnika. Oporba je prilično suzdržana, reagirat će, kažu kad se mjere budu našle pred saborskim klupama. Koplja se lome oko prijedloga suspenzije rada Sabora, tj. da Vlada donosi odluke sa zakonskom snagom. Tome su se najoštrije usprotivili predstavnici SDP-a i Mosta.Potpora gospodarstvu na svim razinama bit će nužna jer će posljedice epidemije biti velike i praktički nema države i sektora koji ih neće osjetiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!