Pala proizvodnja električne energije iz fosilnih goriva u Europskoj uniji

30.08.2023.

07:17

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Travel mania / Shutterstock

Upotreba fosilnih goriva za proizvodnju električne energije u Europskoj uniji smanjila se za 17 posto u prvoj polovici 2023. u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazalo je istraživanje objavljeno u srijedu.

Portugal, Austrija, Bugarska, Estonija i Finska zabilježili su smanjenje veće od 30 posto, prema studiji energetskog think-tanka Ember.

U još 11 članica EU-a proizvodnja električne energije iz fosilnih goriva smanjena je za više od 20 posto.

Europska unija proizvela je samo 33 posto električne energije iz fosilnih goriva u prvoj polovici ove godine, najmanje od 1990. godine, navodi se u istraživanju.

To je uglavnom posljedica visokih cijena ugljena i plina, smanjene potražnje te širenja proizvodnje obnovljive energije, navodi think-tank.

Proizvodnja solarne energije porasla je za 13 posto u EU-u u prvoj polovici 2023. u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je proizvodnja vjetra porasla za 4,8 posto.

No Matt Ewen, analitičar tvrtke Ember, to ocjenjuje nedovoljnim.

- Trebamo vidjeti čistu energiju koja brže zamjenjuje fosilna goriva. Hitno je potreban ogroman poticaj, posebno glede sunca i vjetra, kako bi se podržalo otporno gospodarstvo diljem Europe, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!