Paladina: Prvih 10% poskupljenja ugovorene cijene snosi izvođač, ostalo ima pravo potraživati

15.06.2022.

11:33

Autor: T.V./HRT

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina

Foto: HTV / HRT

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina nakon sjednice Vlade demantirao je pisanje nekih medija o svađi s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom oko izrade dokumenta kojim će se odrediti metodologija odobravanja povećanja cijena materijala tvrtkama koje posluju s državom. Građevinari i prema sadašnjim propisima od naručitelja mogu zahtijevati nadoknadu zbog povećanja svojih troškova, no prvih deset posto povećanja ugovorene cijene radova snose sami, a ostalo imaju pravo potraživati, objasnio je.

- U jako sam dobrim odnosima s kolegom Malenicom, apsolutno nema govora o bilo kakvoj svađi, radi se o našem standardnom poslu kojeg radimo i na ovoj temi ali i na svim drugim temama gdje raspravljamo o najboljim rješenjima. Što se tiče teme porasta građevinskih radova kao posljedica porasta cijena građevinskih proizvoda, materijala i energenata, kao elemenata tih cijena, raspravljamo o najboljim rješenjima i itekako vodimo računa o cjelokupnom javnom interesu kako bi se svi projekti koji su u tijeku završili i kako bi se pokrenuli projekti koji su u planu, istaknuo je Paladina.

Na pitanje novinara je li istina da je u prijedlogu koji su izradili ministar Butković i njegovo ministarstvo, kada je to prebačeno njemu, sve izmijenio Paladina je također odgovorio kako to nije istina.

- Radna skupina koju je osnovalo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je u drugoj polovici svibnja završilo svoj rad donoseći, ne prijedlog odluke već dva mišljenja - jedno mišljenje koje se odnosi na pravni aspekt cijelog tog pitanja i drugo mišljenje koje se odnosi na metodologiju, odnosno građevinski aspekt tog pitanja. Na osnovu te dokumentacije, tih rezultata rada radne skupine, mi smo kao ministarstvo preuzeli na sebe da sastavimo prijedlog zaključka Vlade i prijedlog metodologije. Mi smo to započeli prije tri tjedna i sve što smo mi pripremili je na osnovu rada i mišljenja radne skupine, objasnio je Paladina dodavši da pojedina mišljenja nisu prihvatili.

Otkrio je i u kom će smjeru ići novi model, hoće li se raditi aneksi ugovora s obzirom na to da su u nekim slučajevima cijele porasle za 100-200 posto te hoće li država priznati povećanje troška.

- Pričekajmo da zaključak bude konačan, da ga vlada donese pa onda možemo razgovarati o detaljima, ali ono što mogu reći je da mi s jedne strane pripremamo zaključak Vlade koji bi razjasnio pravni aspekt ovih pitanja, a s druge strane je metodologija koja bi pripremila predložene mogućnosti građevinskih metodologija kako razliku u cijeni izračunati, rekao je ministar. 

Naglasio je kako je njihov stav kako kod priznavanja razlike u cijeni uopće nisu potrebni dodaci ugovora.

- Naš prvi stav je kako kod priznavanja razlike u cijeni uopće nisu potrebni dodaci ugovora, uopće se ne govori o aneksima ugovora nego prije svega na osnovu odredaba ZOO-a, prije svega članka 627., postoji mogućnost, na zahtjev izvođača, da naručitelji obračunaju razliku u cijeni. Metodologije su razne, poznate u građevinskoj industriji, mogu biti dokumentirana, indeksna ili klizna skala, i mi objašnjavamo kako svaki naručitelj može pristupiti priznavanju razlike u cijeni, objasnio je Paladina dodavši da prvih 10 posto poskupljenja ugovorene cijene radova snosi sam izvođač, ostalo ima pravo potraživati. Kad gledamo ukupne cijene radova, ni približno ne govorimo o tim postocima. U ovom trenutku možemo govoriti o možda dvadesetak posto povećanja u masi, dodao je.

Rekao je kako se spomenuti zaključak u vrlo malom dijelu odnosi na radove obnove od potresa.

- On se prije svega odnosi na postojeće ugovore i ugovore od prije dvije, tri godine i koji su potpisivani na dulji rok. Projekti u obnovi ne traju tako dugo, izvođenje traje šest, osam, deset mjeseci, u tako kratkom roku od same kalkulacije cijene ne dolazi do takvog porasta da bi se stvorio problem, rekao je.

Što se tiče roka donošenja zaključka poručio je da svi rade na tome kako bi zaključak i metodologiju donijeli na sjednici Vlade idućega tjedna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!