Pale svjetske burze, Fitch smanjio kreditni rejting SAD-a

06.08.2023.

07:35

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale, nakon što je agencija Fitch smanjila kreditni rejting SAD-a, a britanska središnja banka ponovno povećala kamatne stope.

Dow Jones skliznuo je prošloga tjedna 1,1 posto, na 35.065 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,3, a Nasdaq indeks 2,9 posto, na 13.909 bodova.

Najveći tjedni pad S&P 500 indeksa od ožujka posljedica je, među ostalim, odluke Fitcha o smanjenju kreditnog rejtinga SAD-a s najviše razine AAA na AA+ jer se, kako je obrazložila agencija, u iduće tri godine očekuje pogoršavanje fiskalne situacije i rast javnog duga. Fitch je tako druga agencija koja je smanjila rejting SAD-a, nakon što je Standard & Poor's to učinio 2011. godine. Zbog toga se dio ulagača povukao iz rizičnijih investicija i okrenuo sigurnijima, kao što su državne obveznice.

To je, pak, potaknulo rast prinosa na obveznice, pa je, primjerice, prinos na 10-godišnje američke državne obveznice polovinom tjedna dosegnuo 4,198 posto, najvišu razinu od studenoga prošle godine. Povećani prinosi na obveznice dovode u pitanje privlačnost dionica, kaže Tom Hainlin, strateg u U.S. Bank Wealth Management.

Prinosi rastu, među ostalim, zbog špekulacija da bi američka središnja banka mogla još jednom do kraja godine povećati kamatne stope i zadržati ih na povišenim razinama dulje nego što se očekivalo. Naime, svi posljednji podaci pokazuju da je američko tržište rada i dalje snažno, što bi moglo podržati daljnji rast potrošnje, a time i povišenu inflaciju. Thomas Barkin, predsjednik ogranka Feda u Richmondu, kazao je prošloga tjedna da je inflacija i dalje previsoka, premda posljednji podaci pokazuju da cjenovni pritisci popuštaju.

Slična je situacija i u Europi. Zbog toga je prošloga tjedna britanska središnja banka ponovno povećala ključne kamate za 0,25 postotnih bodova. U fokusu ulagača bili su prošloga tjedna i kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Dosad je više od dvije trećine kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovna izvješća, pri čemu ih je oko 80 posto po zaradi nadmašilo procjene analitičara. Unatoč tome, zarade kompanija u drugom su tromjesečju u prosjeku oko 5 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.


I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,7 posto, na 7.564 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,1 posto, na 15.951 bod, a pariški CAC 2,2 posto, na 7.315 bodova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!