13:38 / 15.06.2019.

Autor: Sanja Kos-Bojanić/Hrvoje Povijač/I.H./HRT

Pametne kante za otpad rade na sunčevu energiju

-

-

Foto: - / -

Sva su kućanstva u Koprivnici dobila nove kante za miješani komunalni otpad koje su čipirane pa se u svakom trenutku može znati koliko građani prikupe.
Pametne kante, koje već godinama u mnogim gradovima svijeta pomažu učinkovitijem gospodarenju sve većim količinama otpada, stigle su i u našu zemlju. Koprivnica je jedan od pet hrvatskih gradova i među 1500 u svijetu koji su na javne površine postavili pametne kante za otpad.

Među prvima u Hrvatskoj, 2015., koprivničko gradsko poduzeće Komunalac uvelo je inovativni sustav za upravljanje otpadom na javnim površinama - Bigbelly i Bigbelly Smart. Korištenje sunčeve energije samo je jedna od inovativnih značajki ovog spremnika.

Kada se dostigne puni kapacitet spremnika, aktivira se sustav i upozorava da je spreman za pražnjenje. Koprivničko gradsko komunalno poduzeće posljednjih je godina napravilo važne iskorake u odvajanju korisnog otpada.

Sva su kućanstva u Koprivnici dobila nove kante za miješani komunalni otpad koje su čipirane pa se u svakom trenutku može znati koliko građani prikupe.Nabavljena je i oprema za očitanje i praćenje sustava, novo dvokomorno vozilo za skupljanje otpada koje istodobno može primati miješani i oporabljivi otpad - plastiku, papir ili staklo. U sve to gradsko komunalno poduzeće uložilo je oko dva i pol milijuna kuna.

Dosad je kućanstvima podijeljeno i 8500 plavih kanti za papir koji se, kao i biorazgradivi otpad, plastika i miješani komunalni otpad odvozi prema unaprijed poznatom rasporedu. Sve to, naravno, ne može biti potpuno besplatno, dio tih promjena na računima će osjetiti građani. Koliko točno, još se ne zna.

U odnosu na prijašnje godine kada se odvozio samo miješani komunalni otpad iz kućanstava u Koprivnici i okolnim općinama koje su taj posao povjerile koprivničkom komunalnom poduzeću, u relativno kratko vrijeme mnogo se toga promijenilo. O odvajanju komunalnog otpada ozbiljno se uči već u dječjem vrtiću i školi.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!