09:41 / 22.01.2019.

Autor: M.Š./HRT

Panenić: MOL je nervozan, ne mogu kontrolirati proces protiv Sanadera

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

"Prošlotjedna prozivanja u Saboru manje su bitna od pitanja energetske sigurnosti koju bismo imali rješavanjem pitanja INA-e u našu korist", smatra bivši ministar gospodarstva.
Hrvatska će morati mijenjati Zakon o privatizaciji INA-e i to zbog europske direktive. EU nas je tužio zbog spornog zakona te su izmjene Zakona stavljene u javnu raspravu. To bi opet moglo otvoriti pitanje valjane privatizacije strateške državne tvrtke.

U emisiji Studio 4 gostovao je Tomislav Panenić, član Mosta i bivši ministar gospodarstva.

"Ovaj je Zakon na snazi od 2002. i nitko ga nije mijenjao. To pokazuje koja je težina samog procesa izmjena. To je najvažnija i tržišno najvrednija tvrtka s vrijednošću od oko 42 milijarde kuna, a prošle godina imali su milijardu kuna dobiti. Predloženim izmjenama zapravo će se smanjiti mogućnost kontrole u INA-i. Evo, već imate situaciju da se preko noći zatvara jedna rafinerija", kaže Panenić. 

Smatra da se odluke donose u korist MOL-a i Mađara, koji su pak nervozni.

"Jedini proces koji ne mogu kontrolirati jest kazneni postupak protiv Ive Sanadera. Ako MOL stekne još 1,6 posto vlasništva, imat će više od 50 posto. U tom bi slučaju mogli imenovati Nadzorni odbor i Upravu. Svaka bi sudska odluka postala bespredmetna", dodaje bivši ministar.

Što se tiče povratka naftne tvrtke u hrvatske ruke, ništa nije napravljeno, kaže Panenić.

"Konzultanti nisu odradili svoj posao, ne znam stvarnu vrijednost tvrtke. Kada bi se utvrdila, mi bismo vjerojatno odustali od kupnje. Istovremeno bi za istu vrijednost dobili ponudu MOL-a i rekli mi smo spremni otkupiti vaš udio po toj cijeni. Tu bi se našli u nezahvalnoj poziciji, a to je posljedica premijerove izjave koja je izletjela na Badnjak."

Bivši Mostov ministar odgovorio je i na pitanje o odustajanju Hrvatske od energetske neovisnosti. Kaže da strategija zapravo ne postoji.

"Prošlotjedna prozivanja u Saboru manje su bitna od pitanja energetske sigurnosti koju bismo imali rješavanjem pitanja INA-e u našu korist. Mi se i dalje borimo s vremenom Sanadera i njegovim kaznenim postupcima", zaključuje Panenić.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!