PDV na plin i pelete i dalje niži, porez na iznajmljivanje će se doraditi

08.03.2023.

16:20

Autor: Hina/HRT/D.M.

Ministar financija Marko Primorac

Ministar financija Marko Primorac

Foto: HRT / HTV

Ministar financija Marko Primorac u srijedu je izjavio da još nisu definirane sve mjere u novom Vladinu paketu za pomoć građanima i gospodarstvu, no najavio je nastavak primjene snižene stope PDV-a na plin, pelete, brikete i sječke, a ustvrdio je i kako nema dileme da je dohodak od imovine i iznajmljivanja smještaja porezno povlašteno tretiran.

- Mjere pripremamo, nisu još sve definirane, no ono što mogu zasad reći je da nastavljamo sa sniženom stopom PDV-a na plin, pelete, brikete, sječke. Tu ćemo mjeru produžiti za još godinu dana, odgovorio je Primorac. U fokusu su, kako je kazao, električna energija i plin u paketu mjera pomoći kućanstvima s najnižim dohocima. Dinamika isplata potpora uskladit će se s prihodima od dodatnog poreza na dobit, koji se očekuju tijekom travnja, rekao je Primorac, navodeći kako će isplata za kućanstva vjerojatno biti u svibnju.

Niža stopa PDV-a, najavio je Primorac, sigurno neće ići u smjeru šireg spektra proizvoda. I to zato što se pokazalo da snižavanje stope PDV-a nije utjecalo na snižavanje cijena proizvoda, nego na povećanje marži i propušteni porezni prihod za državu.

U vezi s ograničavanjem cijena proizvoda (šećer, mlijeko, ulje, mljeveno svinjsko meso idr.), ministar je rekao da se u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja evaluiraju učinci te mjere i u skladu s tim nalazima donijet će se daljnje odluke. Kazao je i da će nove Vladine mjere utjecati na povećanje kupovne moći građana - smanjit će se troškovi, prije svega za energente - plin, struju, gorivo, loživo ulje. A građani će dobiti i dohodovne potpore koje će izravno povećati kupovnu moć, posebno onih najugroženijih.

Dohodak od iznajmljivanja povlašteno tretiran


Na upit novinara da prokomentira prijedlog HUP-a vezan uz daljnje smanjenje opterećenja plaća, ali i povećanje poreza iznajmljivačima smještaja, Primorac je izjavio da ako je ideja da se napravi porezno rasterećenje rada i da se taj gubitak poreznih prihoda kompenzira povećanjem poreza na iznajmljivače - nije u potpunosti promišljeno.

- Kako će gubitak prihoda od poreza na dohodak nadomjestiti povećanjem opterećenja najma (lokalne jedinice) koje su u Slavoniji, Gorskom kotaru, Zagorju, Lici? Ne znam kako su to mislili, rekao je.

- Porez na dohodak u potpunosti je prihod lokalnih jedinica, gradova, općina, županija i što se tiče središnje države možemo ga skroz izbaciti, naveo je Primorac, dodajući da ga iznenađuje što iz redova nekih oporbenih stranaka dolaze inicijative da se porezno nešto rastereti, pa ispada da Ministarstvo financija brani gradove, općine i županije, a stranke iz kojih potiču oni koji su na čelu nekih općina ili gradova, primjerice u Zagrebu, Splitu ili Rijeci, zauzimaju se za rasterećenje. Pa neka pokažu, i snize prirez svi na nulu, poručio je.

Na pitanje je li turizam, kako kažu u HUP-u, u povlaštenom položaju s obzirom na to da je kao djelatnost manje oporezovan, posebno privatno iznajmljivanje smještaja, potvrdio je da kada se gleda porez na dohodak i različiti izvori dohotka, onda je dohodak od imovine i imovinskih prava i dohodak koji je povezan s najmovima porezno povlašteno tretiran.

- Tu uopće nema dileme. To je jedna, neću reći od nelogičnosti poreznog sustava, ali nešto što bi svakako trebalo doraditi u budućnosti, kazao je te dodao kako nisu zatvoreni za tu mogućnost, ali treba vidjeti s lokalnim jedinicama što to za njih znači.

Podsjetimo, iz HUP-a su početkom tjedna istaknuli kako su porezi na rad višestruko veći od poreza na prihod od iznajmljivanja. Naveli su kako se na plaću od 10.000 kuna neto mjesečno plaća 18.000 kuna poreza na dohodak godišnje. S druge strane, turističkim najmom može se ostvariti prihod do 300.000 kuna godišnje i plaćati samo 300 kuna paušalnog poreza po krevetu. Stoga u HUP-u zahtijevaju rasterećenje rada i izjednačavanje poreznog tretmana prihoda od rada i prihoda od iznajmljivanja kada ono postaje posao, a ne mala djelatnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!