Pekeč Knežević: Privatnici skloniji zapošljavanju osoba s invaliditetom

21.11.2022.

10:17

Autor: Studio 4/HRT/IMS

Zapošljavanje osoba s invaliditetom

Zapošljavanje osoba s invaliditetom

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Prije sedam godina Hrvatska je donijela zakon o zapošljavanju osoba s invaliditetom. Država istodobno subvencionira tvrtke koje zapošljavaju osobe s invaliditetom, ali i penalizira one koji se ogluše na spomenuti zakon. MUP je, između ostalog, najavio natječaje koji su otvoreni osobama s invaliditetom.

Damir Barić, zamjenik glavnog ravnatelja policije, naglasio je kako je MUP i dosad bio otvoren za zapošljavanje osoba s invaliditetom. U ovom trenutku, rekao je, u sustavu imaju preko 600 osoba s invaliditetom, a želja im je dodatno osnažiti ovu priču kroz politiku prihvaćanja i uključivanja.

- Osobe s invaliditetom često u svom životu čuju riječi i fraze kao što su inkluzija, integracija, ravnopravnost, ali u praksi puno je prepreka koje sprječavaju da te riječi postanu u punom smislu svog značenja. Napravili smo jednu dubinsku analizu našeg sustava i u ovom trenutku možemo ponuditi preko 500 radnih mjesta osobama s invaliditetom, a od područnih referenata koji se bave ovom problematikom smo dobili informaciju da preko 900 osoba na tržištu rada udovoljava našim radnim mjestima. Stoga smo odlučili da je razumna brojka za prvi korak otvoriti natječaj od 139 radnih mjesta koje planiramo otvoriti u srijedu, rekao je Barić i pozvao sve osobe s invaliditetom da se prijave.

Naglasio je da ovo nije jednokratna akcija, nego trajno opredjeljenje MUP-a.

- Sve pohvale da je MUP prepoznao osobe s invaliditetom kao vrijedni radni potencijal, rekla je Mira Pekeč Knežević, zamjenica Pučke pravobraniteljice za osobe sa invaliditetom. Nada se da će MUP-ova inicijativa pobuditi interes ostalih državnih tijela jer postoji nesrazmjer između broja zaposlenih u javnom i privatnom sektoru. Prateći podatke zadnjih nekoliko godina, kako je rekla, primijetili su da su privatnici skloniji zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Država je u području zakonodavstva i institucionalnog okvira učinila sve, smatra Pekač Knežević.

- Subvencije plaća mogu ostvarivati samo privatni poslodavci, dok javni sektor može koristiti samo neke subvencije, ne mogu koristiti subvenciju plaće koja može iznositi od 10 do 70 posto, otkrila je.

Osobe s invaliditetom primaju osobne invalidnine, a stupanjem u radni odnos ne gube to pravo, istaknuo je Barić.

- Od tih 139 radnih mjesta, sva su na puno radno vrijeme. Prilikom objave natječaja dostavit ćemo broj telefona i mail adresu na koju se mogu javiti u slučaju da imaju potrebu prilagodbe mjesta na kojem će se vršiti testiranje. 22 radna mjesta su visoke stručne spreme, 16 u razini više radne spreme i 101 radno mjesto u razini srednje stručne spreme. 115 radnih mjesta je po gotovo svim policijskim upravama, 24 radna mjesta su u sjedištu Ministarstva odnosno Ravnateljstva policije. Radi se uglavnom u upravnim referentima - to su poslovi izdavanja dokumenata, migracija, državljanstava..., pojasnio je Barić.

Penali za tvrtke koje ne udovolje zapošljavanjem osoba s invaliditetom ili zamjenskom kvotom iznose 20 posto od minimalne plaće za svaku osobu koju su bili dužni zaposliti, a odnose se na tvrtke koje zapošljavaju više od 20 osoba, po jedinstvenoj stopi od 3 posto.

Više pogledajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!