17:51 / 21.03.2018.

Autor: D.M./HRT

Peruško u Dnevniku: Dogovor sa Sberbankom, okvir nagodbe do 10. travnja

-

-

Foto: - / -

Fabris Peruško je objasnio kako dogovor znači da izvanredna uprava priznaje tražbine Sberbanka, dok će s druge strane Sberbank povući svoje tužbe.
Agrokor i Sberbank postigli su sporazum koji omogućuje povratak Sberbanka u pregovore o nagodbi, a koji predviđa da izvanredna uprava priznaje tražbine Sberbanka, dok će ta ruska banka povući svoje tužbe i sjesti za stol kako bi se postigla nagodba, objavili su izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško i predstavnik Sberbanka Sergej Volk.

Fabris Peruško je u Dnevniku HTV-a objasnio kako dogovor znači da izvanredna uprava priznaje tražbine Sberbanka, dok će s druge strane Sberbank povući svoje tužbe u dogovorenom vremenskom razdoblju. "Samim procesom cilj je osigurati širu podršku vjerovnika za plan nagodbe i same nagodbe na kraju. Želimo nagodbu koja će omogućiti dugoročnost poslovanja Agrokora, a aktivnim sudjelovanjem Sberbanke u tom procesu možemo to i postići", kazao je Peruško. Smatra kako je ovim dogovorom "riješen način rješavanja međusobnih odnosa". Na pitanje znači li današnji dogovor da će Sberbank biti dio stalnog vjerovničkog vijeća Peruško je odgovorio: "Izvanredna uprava je sudu predala prijedlog kako organizirati skupine vjerovnika. Sami vjerovnici će izabrati svog predstavnika u vijeću - tako i Sberbank".Peruško je izvijestio kako im je cilj do 10. travnja imati plan nagodbe. Uslijedit će pisanje ugovora, za što imaju dva mjeseca. U lipnju bi trebali predati sudu sam prijedlog nagodbe. Naglasio je kako su dobavljači od početka bili u fokusu Izvanredne uprave. Tijekom razgovora s vjerovnicima, dodao je - bilo je riječi i plaćanju graničnog duga dobavljačima - prije svega dobavljačima Konzuma koji su do sad dobili najmanje. U ovom trenutku postoje limiti koliko dobavljači mogu dobiti, ali će se nastojati da oni dobiju što više. "Na sredini smo terena, i 82. minuti i nadamo se da ćemo do 90 minute riješiti utakmicu i omogućiti Agrokoru da uđe u iduće kolo". 

Sergej Volk je izjavio da su Sberbank i Agrokor dogovorili određene korake u nastojanju da se riješi situacija u Agrokoru te potpisale sporazum, koji uključuje određene aktivnosti koje će poduzeti obje strane. "Te će aktivnosti poslužiti kao osnovica za daljnje konstruktivne razgovore i omogućiti da Agrokor i njegovi vjerovnici, uz aktivno sudjelovanje Sberbanka, dogovore cjelovit plan nagodbe, u zakonom predviđenom roku. Sberbank se vraća za pregovarački stol kako bi se postigao sporazum o restrukturiranju Agrokorova duga", rekao je Volk, koji vjeruje da će se, ako se poduzmu dogovoreni koraci, postići uravnotežena i prihvatljiva nagodba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!