18:29 / 24.07.2019.

Autor: M.Š./HRT

Peruško za HRT: Sezona najveći izazov, ali i mogućnost za zaradu

-

-

Foto: - / -

Refinanciranje golemog, oko milijardu eura teškog "roll up" kredita Agrokora, koji je jako opteretio poslovanje i sadašnje Fortenova grupe, u završnoj je fazi.
Refinanciranje golemog, oko milijardu eura teškog "roll up" kredita Agrokora, koji je jako opteretio poslovanje i sadašnje Fortenova grupe, u završnoj je fazi.

Dogovoreno je da će novo, povoljnije financiranje omogućiti američki fond HPS i ruska VTB banka.

No i novi je kredit još mnogo skuplji od onih koje na tržištu mogu dobiti glavni konkurenti - što stvara dodatne pritiske na upravu.

A Gost Dnevnika bio je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe.

Govorio je o refinanciranju 1,2 milijarde eura takozvanog "roll up" kredita kojim je Agrokor održan na životu u ono najteže vrijeme krize. Američki HPS fond i ruska VTB banka su u ovom poslu ključni partneri. 

- Naše će novo refinanciranje imati kamatu 8,3 posto. Ono što je bitno jest da je ona definirana s dvije glavne činjenice. Mi smo prije tri mjeseca izašli iz stečaja pa nam jeftiniji bankarski krediti nisu dostupni. Naša zaduženost je na gornjoj granici održivosti. Omjer operativne dobiti i duga je nešto više od 6 posto, pojašnjava Fabris Peruško.

- Ovo je faza koja će trajati dvije do tri godine, a unutar tog vremena moramo podići profitabilnost i tako smanjiti omjer između duga i operativne dobiti, dodaje.

Poslovanje Fortenova grupe je dobro, poglavito s Konzumom koji bilježi rast.

- Za sada ne osjećamo ništa vezano uz napise o lošijoj sezoni, dodaje.

Maksim Poletaev, prvi čovjek uprave Fortenove, u srijedu je u intervjuu za Večernji list rekao da Sberbank ne namjerava prodati udjele u kompaniji idućih godinu dana.

- Taj stav je nama kao Upravi poznat. To se dogodilo prošloga tjedna.

Poletaev je rekao i da se dogovara plasman proizvoda tvrtki u sastavu Fortenove na rusko tržište i šire - jesu li ti razgovori počeli?

- Mi u vlasničkoj strukturi imamo dominantno, ali ne prevladavajući, ruski utjecaj. Možemo istraživati mogućnosti ruskog tržišta. Ti su razgovori u početnim fazama. Ovo refinanciranje što smo dogovorili je dominantno američki kapital. Pozivam dioničare da glasuju za refinanciranje. Mislim da s tom sretnom kombinacijom možemo iskoristiti najbolje od oba dva svijeta.

Na kraju razgovora komentirao je i situaciju s radnom snagom u Fortenova grupi.

- Mi zapošljavamo 52 tisuće ljudi. Najveći smo poslodavac u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH te Crnoj Gori. Drugi smo najveći poslodavac u Srbiji. Mi u određenim dijelovima poslovanja tražimo zaposlenike, kako u proizvodnom dijelu tako i u maloprodaji. Naše poslovanje je izuzetno sezonalno, kao i gospodarstvo jer je ovisno o turizmu. Sezona predstavlja najveći izazov, ali i mogućnosti za ostvarivanje dobiti, zaključuje Fabris Peruško.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!