19:17 / 02.08.2019.

Autor: Zvjezdana Heina/I.H./HRT

"Pet kravata" restoranima koji nude domaću hranu

-

-

Foto: - / -

Umjesto zvjezdica naši bi restorani dobili novu oznaku - tri, četiri ili pet kravata - koje znače da se gostu nudi domaća hrana pripremljena na tradicionalan način, a usto i hrvatski dizajn.
Nezavisna udruga ugostitelja pokreće zanimljiv projekt kategorizacije restorana pod nazivom "Pet kravata". Ugostiteljski objekti koji nude domaće proizvode te hrvatski namještaj i dizajn dobili bi oznaku kravate. Udruga je ideju već predložila Vladi sa željom da se hrvatska autohtona gastronomska ponuda brendira.

Rebarca slavonske crne svinje, meso iz tiblice, poljički soparnik, težački sir... teško je odoljeti tim delicijama. Sva ta domaća jela naši ugostitelji žele promicati putem novog modela kategorizacije restorana.

- Ne želimo ocjenjivati kao Michelin izvrsnost jela. Mi želimo potaknuti lokalne proizvode da se cijeni naša tradicija i tehnike kuhanja i da se napravi fer play kuhanja koji trenutno nedostaje, kazao je predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Marin Medak.

Prema poražavajućim podacima udruge ugostitelja, u našoj je gastronomiji zastupljeno samo 30% domaćih namirnica.

- U Međimurju je taj postotak domaće hrane ipak bolje zastupljen. U mom restoranu već 11 godina radim s istim mesarom, imamo vlastitog dobavljača sira, krumpira, međimurska gibanica je rađena od naših jabuka, govori Žarko Nedjeljko, ugostitelj iz Međimurja.

Ugostitelji se putem nove aplikacije polako povezuju sa 75.000 OPG-ova kako bi nabavili lokalne proizvode.

- Ovo će im biti besplatan način komunikacije a moći će ponuditi svoje proizvode kupcima, rekao je Tomislav Nikšić, ugostitelj i vlasnik aplikacije.

Umjesto zvjezdica naši bi restorani dobili novu oznaku - tri, četiri ili pet kravata - koje znače da se gostu nudi domaća hrana pripremljena na tradicionalan način, a usto i hrvatski dizajn.

Novi projekt ocjenjivanja restorana bit će predstavljen na kongresu ugostitelja sredinom listopada u Čakovcu, a mogao bi zaživjeti već iduće godine.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!