19:45 / 09.11.2019.

Autor: Zvjezdana Heina/V.K./HRT

Petrokemija stabilizirala poslovanje

-

-

Foto: - / -

Kutinska Petrokemija, kojoj je prijetio stečaj zbog nagomilanih dugova, ipak se, čini se, uspjela postaviti na čvršće noge.
Kutinska Petrokemija, kojoj je prijetio stečaj zbog nagomilanih dugova, ipak se, čini se, uspjela postaviti na čvršće noge.

U prvih devet mjeseci ostvarila je neto dobit od 124 milijuna kuna, ponajviše zbog rekordno niskih cijena plina i povećane prodaje mineralnih gnojiva.

Podsjetimo, većinski vlasnici Petrokemije prije godinu su dana postali INA i PPD.

Zbog niske cijene prirodnog plina i rasta prodaje za čak 38 posto kutinska tvrtka krenula je naprijed.

- Sigurnost je postala veća i kada vidiš da se posluje pozitivno osjećaš se bolje, nisi opterećen hoće li sjesti plaća ili neće, govori Ivica Marković, radnik.

Nakon dugogodišnje agonije te nekoliko neuspješnih privatizacijskih krugova Petrokemija je lani prepuštena Ini i PPD-u za 300 milijuna kuna. Država je zadržala manjinski udio. Sindikati, žestoki branitelji radnih mjesta, sada su smireniji.

- Očekujemo da se to osjeti i na plaćama radnika i na pravima koja su bila zapostavljena, naglašava Davor Rakić, povjerenik Sindikata EKN Petrokemije.

Država je Petrokemiji sanirala dug od 450 milijuna kuna. Lani gubitak od 340 milijuna kuna, ove godine dobit od 124 milijuna.

- Napravili smo tu sinergiju novih znanja, procedura  i vlasnika izvana i naših unutarnjih snaga, naglasio je Davor Žmegač, predsjednik Uprave Petrokemije.

Mnogo je još izazova. Od skupog remonta, izdvajanja Tvornica gline i paleta, pomlađivanja kadra, jačanja energetske učinkovitosti i izvoza.

- Osim mineralnih gnojiva Petrokemija na europsko tržište izvozi i novi proizvod Petro blu za moćnu automobilsku industriju, ističe Žmegač.

Probnim izvozom amonijeva nitrata iskoračili su čak i na australsko tržište. Konkurentne proizvode imaju, a uz nove vlasnike i obavezu profitabilnog poslovanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!