Odgovor iz Vlade na najavu Petrola o prekidu prodaje goriva i najavi tužbe

27.12.2022.

Zadnja izmjena 19:16

Autor: Dnevnik/P.F./Hina/HRT

Cijene goriva

Cijene goriva

Foto: Dnevnik / HRT

Petrol će u Hrvatskoj u znak prosvjeda zbog vladinih mjera regulacije cijena goriva u srijedu zatvoriti prodajna mjesta na sat vremena, priopćeno je iz te kompanije.

Zatvaranje od 12 do 13 sati

Zatvaranje na sat vremena je jedan od zaključaka s današnje skupštine dioničara Petrola s koje su hrvatska i slovenska vlada pozvane da Petrolu nadoknade štetu zbog regulacije.

Prodajna mjesta Petrola u Hrvatskoj posluju pod tim brendom i brendom Croduxa. Petrol procjenjuje da je šteta od regulacije naftnih derivata u Hrvatskoj za 2022. godinu koju je pretrpio 45,6 milijuna eura.

U Hrvatskoj imaju 202 benzinske postaje i zapošljavaju više od 2200 radnika.

Odgovor iz Vlade

Na najavu slovenskog Petrola da će tužiti Hrvatsku i sutra na jedan sat zatvoriti postaje, reagirali su iz Ministarstva gospodarstva.

Poručuju da je Vlada, u vrijeme kada naftne kompanije ostvaruju rekordne profite zbog rata u Ukrajini i špekulacija na tržištu, ograničenjem marže naftnih kompanija zaštitila standard građana.

Za sutra je najavljen i sastanak ministra gospodarstva Davora Filipovića s Upravom Petrola.

Iz Ministarstva podsjećaju da je, među ostalim, Vlada ograničila marže naftnih kompanija koje se odnose na benzin i dizel na 0,65 kuna te smanjila trošarine za 0,80 kn i 0,40 kn za benzin i dizel.

Da nema tih ograničenja cijena dizela bi bila za 1,99 kn viša, a benzina za 1,82 kune od trenutnih cijena na benzinskim postajama, navode.

Drobne Popović: Više ne možemo osigurati hrvatsko tržište s naftnim derivatima

- Našli smo se u situaciji da mi više ne možemo osigurati hrvatsko tržište s naftnim derivatima i stvarno je to apel da možemo pronaći rješenje. Mi računamo da bi do 17. siječnja uložili zahtjev. Onda ima državno odvjetništvo 90 dana da pripremi odgovor, znači da pronađemo rješenje. Aako ga u tom razdoblju ne pronađemo, onda ćemo nastaviti s tužbom, rekla je za središnji Dnevnik HRT-a  Nada Drobne Popović, predsjednica Uprave Petrol grupe.

Točenje goriva hitnim/interventnim službama

Najavljuje da će u srijedu, 28. prosinca od 12 do 13 sati, zatvoriti svoja prodajna mjesta u Hrvatskoj, osim benzinskih postaja koje se nalaze na autocestama i na pomorskom dobru.

Točenje goriva za vrijeme zatvaranja prodajnih mjesta bit će omogućeno hitnim/interventnim službama.

Ovom mjerom želi se skrenuti pažnja na ozbiljnost situacije i spriječiti poremećaje u opskrbi te moguću nestašicu naftnih derivata u Hrvatskoj. Petrol se ispričava svim svojim kupcima i zahvaljuje im na razumijevanju, kaže se u priopćenju.

Osim toga, kako se dodaje, Petrol je podnio prijedlog za mirno rješenje spora pred Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske, a u slučaju neuspješnog mirnog rješenja spora podnijet će odštetni zahtjev za osiguranje svoje pravne i financijske pozicije.

Iz Grupe Petrol najavljuju i podnošenje inicijative za pokretanje postupka ocjene suglasnosti s Ustavom Zakona o kontroli cijena:

Petrol grupa očekuje od vlada Republike Slovenije i Republike Hrvatske da daju pravni okvir za uspostavu poslovnog okruženja koje će omogućiti konkurentno tržišno poslovanje i investicije ili razvoj, što je prijeko potrebno u energetskom sektoru. Ako na pojedinim tržištima ne postoje odgovarajući tržišni uvjeti za pojedine energente bit će potrebno poslovno restrukturiranje, što znači da će trebati razmotriti privremenu obustavu prodaje tih energenata dok se ne steknu odgovarajući tržišni uvjeti. Budući da su zahvati na tržištu toliki da ono ne funkcionira, pitanje učinaka propisa i državnih potpora bit će upućeno i Europskoj komisiji, kaže se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!