Petrol za 190 milijuna eura završio preuzimanje Croduxa

06.10.2021.

14:46

Autor: M.Š./HRT

Benzinska postaja tvrtke Crodux

Benzinska postaja tvrtke Crodux

Foto: Damir Spehar / Pixsell

Slovenski Petrol postao je stopostotni vlasnik Croduxa, objavljeno je na Ljubljanskoj burzi, a radi se o transakciji teškoj 191,7 milijuna eura. 

- Nakon što je ispunio uvjete, Petrol d.d., Ljubljana zaključio je stjecanje 100% poslovnog udjela u hrvatskoj tvrtki Crodux Derivati ​​Dva d.o.o. po cijeni od 191,7 milijuna eura. Istodobno, Petrol d.d., Ljubljana će preuzeti neto financijski dug prema bankama u iznosu od 19,2 milijuna eura. Otkup i refinanciranje preuzetih dugova financiraju se međunarodnim sindiciranim kreditom od 200 milijuna eura u organizaciji NLB d.d. u suradnji s Privrednom bankom Zagreb d.d. Nakon zatvaranja transakcije slijedi integracija Crodux Derivati ​​Dva d.o.o. u Petrol Grupu i naknadno spajanje stečenog društva s Petrol d.o.o. Zagreb, za koji se očekuje da će biti finaliziran do kraja 2022. Petrol grupa na ovaj način učvršćuje svoju poziciju drugog najvećeg davatelja naftnih derivata u Hrvatskoj, objavljeno je u vijesti na Ljubljanskoj burzi.

Kupovina Croduxa Derivati ​​Dva d.o.o. je Petrolu najveća akvizicija u posljednjem desetljeću, a 93 nova prodajna mjesta najveći su jednokratni porast broja prodajnih mjesta u povijesti Petrol Grupe. S ukupno 204 prodajna mjesta, tržišni udio Petrol grupe u Hrvatskoj povećat će se s 13% na 23%. U regiji JIE, Petrol Grupa sada će imati ukupno 594 prodajna mjesta. EBITDA Crodux Derivati ​​Dva d.o.o. za 2021. procjenjuje se na 37 milijuna eura (bez učinka MSFI -a 16).

- Danas je iznimno važan dan za Petrol. Broj predanih, strastvenih i obrazovanih zaposlenika Petrol grupe povećan je na više od 6000. Želimo srdačnu dobrodošlicu svim novim kolegama iz Crodux Derivati ​​Dva d.o.o. Čvrsto vjerujemo da su zaposlenici srce svake tvrtke i zajedno ćemo biti ne samo veći nego i jači i bolji. Povezivanjem dva snažna brenda kupcima, zaposlenicima i dioničarima ponudit ćemo najbolje od oba. Kao vodeći partner u energetskoj tranziciji, nastavit ćemo s izgradnjom ekosustava koji gleda na budućnost, s održivim, a ponajviše suvremenim i digitaliziranim rješenjima. Planiramo prenijeti najbolje prakse, čime ćemo postati vodeći dobavljač goriva i rješenja za održivu energiju u Hrvatskoj do 2025. Današnjom akvizicijom Hrvatska je postala naš drugi dom, poručila je Nada Drobne Popović, predsjednica Uprave, Petrol dd, Ljubljana. 

- Tim preuzimanjem Grupa će dobiti još 93 benzinske postaje od ukupno 204 prodajna mjesta u Hrvatskoj, u regiji jugoistočna Europa Grupa Petrol imat će oko 600 prodajnih mjesta, istaknula je Drobne Popović u izjavi. 

- Crodux Derivati ​​Dva d.o.o. jedan je od najvažnijih prodavača naftnih derivata na hrvatskom tržištu. U osam godina povećali smo maloprodajnu mrežu suvremenih benzinskih postaja za gotovo polovicu. Nudeći visokokvalitetna goriva, svestranu mješavinu robe i široku paletu prehrambenih proizvoda i pića u našim kafićima, stekli smo široku skupinu vjernih kupaca. Naših više od 1.100 visoko motiviranih zaposlenika dali su važan doprinos prepoznatljivosti Croduxa kao partnera od povjerenja. Dijelimo iste vrijednosti kao i Petrol, a oboje smo usredotočeni na pružanje naših kupaca vrhunskih proizvoda i usluga; stoga doista vjerujem u uspjeh novo spojene tvrtke, istaknuo je nakon zaključenja posla Ivan Čermak, vlasnik i osnivač Crodux Derivati ​​Dva d.o.o.

- Crodux Derivati ​​Dva d.o.o. ostat će neovisno društvo do konačnog spajanja s Petrol d.o.o., Zagreb. Spojeno društvo bit će drugi najveći dobavljač naftnih derivata u Hrvatskoj: prihod od prodaje (uključujući trošarine) Petrol d.o.o., Zagreb i Crodux Derivati ​​Dva d.o.o. za 2020. zajedno bi iznosili otprilike milijardu eura, čime se svrstava među najveća hrvatska poduzeća, poručuju na Ljubljanskoj burzi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!