PIK Vrbovec - prva hrvatska mesna kompanija koja izvozi u Japan

03.02.2022.

15:01

Autor: Hina/HRT

PIK Vrbovec izvozi juneće meso u Japan

PIK Vrbovec izvozi juneće meso u Japan

Foto: IsabellaO/Ilustracija / Shutterstock

PIK Vrbovec je prva hrvatska mesna kompanija koja je započela izvoz u Japan, izvijestili su u četvrtak iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako navode u priopćenju, PIK Vrbovec je, nakon što je ispunio stroge japanske kriterije obrade i proizvodnje junećeg mesa, u siječnju realizirao prvu isporuku mesa namijenjenu HoReCa kanalu u Japanu pa će se tako PIK proizvodi naći u vrhunskim japanskim restoranima.


Preduvjet je veterinarski certifikat


Preduvjet za izvoz junetine na zahtjevno japansko tržište, kako objašnjavaju iz Ministarstva, je veterinarski certifikat HVI 21-2 Japan, a PIK Vrbovcu je izdan zahvaljujući intenzivnoj i uspješnoj suradnji Ministarstva poljoprivrede i japanskog MAFF-a.


U priopćenju se prenosi izjava predsjednika Uprave PIK Vrbovca Slavena Ružića koji je kazao kako je Japan drugi najveći uvoznik mesa i mesnih prerađevina na svijetu, prije svega kvalitetne junetine, i stoga vjeruje kako se radi o potencijalno vrlo važnom tržištu za PIK.


- Ponosni smo što smo prva hrvatska mesna industrija koja svoje meso izvozi u Japan. Ovo je još jedna potvrda kvalitete hrvatske stočarske proizvodnje i odlična vijest za domaće proizvođače općenito, izjavio je Ružić.


Iz Ministarstva su istaknuli kako je izvoz hrvatskog junećeg mesa u Japan rezultat dugogodišnjeg rada veterinarske službe Ministarstva poljoprivrede na programima iskorjenjivanja i kontrole najvažnijih zaraznih bolesti životinja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!