Piletić: Povećava se minimalna plaća

16.09.2023.

11:49

Autor: V.K./Intervju tjedna/HR/HRT

Marin Piletić

Marin Piletić

Foto: HTV / HRT

Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike rekao je u emisiji Intervju tjedna, urednice i voditeljice Jasmine Popović, kako je ministarstvo u pregovorima sa sindikatima te kako se mora povisiti minimalna plaća u Hrvatskoj. Prosječna plaća u mandatu aktualne vlade rasla je preko 52 posto, te da će ona nastaviti rasti.

- Želimo doprinijeti da minimalne plaće budu veće nego do sada. Mi smo u posljednjem usklađenju koristili stopu od 12 posto. No to se treba usuglasiti sa socijalnim partnerima, rekao je.

Dodaje kako minimalnu plaću prima sve manji broj zaposlenih u Hrvatskoj. Cilj je da se ovom povećanom minimalnom plaćom taj broj smanjuje, te da prosječna plaća i dalje raste.

On se suprotstavio tvrdnjama da inflacija pojede povećanje plaća i mirovina. Prosječna plaća i prosječna mirovina u mandatu ove vlade rasla je preko 50 posto, a kumulativna inflacija od 2016. je ispod 17 posto. Svakome tko zna osnove matematike jasno je da inflacija nije pojela prosječni porast plaća i mirovina u Hrvatskoj, kazao je.

- Želimo da se minimalna cijena rada poveća, naglasio je.

Isto tako, rekao je kako se želi da se rad nedjeljom plaća dvostruko više u odnosu na cijenu rada kroz ostale dane u tjednu, govori Piletić.

Dodaje kako se moraju podizati standardi svih zaposlenih u Hrvatskoj.

- Osim minimalnih plaća sve nas zanima porast plaća svih zaposlenih. Zato je Vlada i predstavila svoj paket izmjena poreznih zakona kojim želi olakšati i rasteretiti nameta koje imamo kroz sustav plaća, a jednako smanjiti udio plaćanja doprinosa za plaće do tisuću tristo eura, rekao je.

Piletić je rekao kako poreznim rasterećenjem, s prvim siječnjom, može se očekivati da će svima rasti plaće.

Poslodavci su svjesni da plaće treba dizati, a s druge se strane čuje da ljudi rade ispod minimalne plaće od 590 eura. I zarada nije dovoljna za preživljavanje.

- Poslodavci naglašavaju da s obzorom na pomanjkanje radne snage, oni ne mogu bez politike povećanja plaće, rekao je.

Dodaje kako je došlo do rekordnog usklađivanja mirovina, za milijun i 217 tisuća stanovnika. Nije zanemariv iznos od 50% povećanja prosječne plaće u Hrvatskoj. Posljednja prosječna medijalna plaća iznosi 991 euro, dodaje.

Vlada je kroz novi paket mjera donijela odredbu o limitiranju cijena, a ne fiksiranju. Kako kaže neke će cijene biti niže od gornje granice koju je Vlada predvidjela.

- Tržišno gospodarstvo mora doprinijeti da se inflacija nastoji smanjivati.

Porast mirovina


- Prosječna mirovina 2011. - 2016. rasla je 10 eura, a u mandatu ove Vlade 177 eura. Jasno je da realna kupovna moć nije porasla za 50 posto, ali još uvijek u odnosu na realnu kupovnu moć hvatamo postotke od 20 posto, poručio je Piletić.

Osvrćući se na pitanje o mogućnosti uvođenja 13. mirovine, ministar rada je najavio da neće biti riječi o 13. mirovini, nego o stalnom dodatku za sve umirovljenike.

Sad postoji šest dodataka, ali samo za dio umirovljenika koji ima niže mirovine. Rješenje će biti predloženo na temelju nekoliko evropskih modela i to će pravo biti unijeto kroz iduće izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju.

Odnosit će se na sve umirovljenike, njih milijun dvjesto i sedam tisuća, no neće se raditi o punom iznosu mjesečne mirovine, zaključio je ministar Piletić.

Pogledajte više u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!