Pir i heljda iz mlina na vulkanski kamen

07.04.2020.

16:23

Autor: Paula Poljak-Morandini/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

-

-

Foto: - / -

Obitelj Bakal ovih dana ima pune ruke posla. Zatrpani su narudžbama za svoje proizvode od pira i heljde. OPG proizvodi cjelovito brašno iz ekološki uzgojenih žitarica poznatih u tome kraju.
Domaći proizvodi i boravak u prirodi - dio su onoga što u trenutačnim okolnostima posebno cijenimo. Obitelj Bakal ovih dana ima pune ruke posla. Zatrpani su narudžbama za svoje proizvode od pira i heljde.

Mlin na vulkanski kamen u Novom Marofu melje punom parom. OPG proizvodi cjelovito brašno iz ekološki uzgojenih žitarica poznatih u tome kraju.

- Naši proizvodi su najčešće pir, heljda, heljdino brašno, pirovo brašno, rekao je vlasnik OPG-a Roland Bakal.

Sami su napravili ljuštilicu za pir pa od dijela obrađenih ljuskica izrađuju blagotvorne jastuke, a od ostatka u peradarnicima prave stelju za piliće. Dok Roland obavlja posao u mlinu, supruga Renata bavi se poslovanjem te pakira gotove proizvode.

Njihove su visokovrijedne žitarice potekle s Eko brega - idiličnog kraja, smještenog između Varaždina i Ivanca. Postupno su otkupljivali i obrađivali zemljište, s jasnim ciljem.

- Nakon dugogodišnjeg rada u nekakvim zatvorenim prostorima odlučili smo malo život okrenuti i spojiti sa prirodom i tako smo krenuli. Pa uz proizvodnju odnosno preradu koje imamo u Marofu, uz ovaj mlin, ljuštilicu, ovo je mjesto uzgoja, a isto tako i mjesto gdjezavršavaju nusproizvodi mlina, posije i raznorazna hrana koja je odlična za naše životinje, objasnio je Roland Bakal.

Pod vedrim nebom tu žive svinje mangolice, ovce, kokoši i koza, nježna poput pravog ljubimca. Slobodne u vlastitom prostoru, uz jezerce i potok. No, tu su i voćke, aronija, šipak.

- Uglavnom, imanje zamišljamo kao samoodrživo, odnosno želimo da postane jednoga dana samoodrživo, zasad to još nije, zasad je tu još puno ulaganja. I, naravno, želja nam je čim prije krenuti, kročiti u turizam, rekao je Roland Bakal.

Iz brašna dobivenog od ekološkog pira i heljde peku kruh, koji, uz ostale vlastite proizvode planiraju ponuditi budućim posjetiteljima. Samoodrživ Eko breg već za nekoliko mjeseci bit će idealno odredište za obitelji, djecu, susret sa životinjama i prirodom koja oduzima dah.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!