12:57 / 04.03.2019.

Autor: D.M./HRT

Plaća 16.000 kn, kartica i automobil - nema kandidata

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Je li nakon uvođenja PDV-a na hranu ona jeftinija i što je s plaćama u Hrvatskoj, u Studiju 4 govorio je porezni stručnjak Hrvoje Zgombić.
Smanjivanje PDV-a na hranu dobar je potez države, no većina stručnjaka smatra da on neće imati velikog učinka kada je riječ o džepu građana. Neki trgovački centri počeli su s promotivnim akcijama smanjivanja cijena kako bi privukli potrošače. Je li to dovoljno, pitali smo Hrvoja Zgombića, poreznog stručnjaka.

- Smanjivanje PDV-a na hranu uvijek je bilo sporno. Kad smo uveli 1999. nultu stopu za kruh, nije bilo dokaza da to smanjenje pretjerano uživaju građani, osobito oni s manjim primanjima. Pola tog efekta pojeli su proizvođači i trgovci. Prema kretanju cijena u siječnju, nije bilo nekog smanjenja cijena, kazao je Hrvoje Zgombić. Dodao je da za konkretnije podatke treba pričekati travanj. Upitao je zašto manje stope PDV-a za hranu dijelimo svima.

U 96 posto cijene hrane u Hrvatskoj jednake su onima u EU-u, iako su nam plaće znatno niže. Problem s plaćama definitivno postoji. Od minimalne plaće ne može se pristojno živeti, a uvozi se radna snaga za 40 dolara mjesečno.

Na konstataciju voditelja da jedna građevinska tvrtka koja radi na pristupnim cestama Pelješkog mosta i na zagrebačkom rotoru ne može naći kvalificiranog stručnjaka, a nudi neto 16 tisuća kuna, karticu i automobil, Zgombić je kazao da je građevinski sektor očito ušao u područje konjukture. U doba krize mnogo je građevinskih stručnjaka otišlo u inozemstvo i veliko je pitanje tko će nam raditi. "Plaće u Hrvatskoj nisu više jer su prevelika davanja na porez i doprinose", zaključio je.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!