12:04 / 27.08.2019.

Autor: M.Š./HRT

Plan za spas brodogradnje bez štete za proračun?

-

-

Foto: - / -

Sindikati Uljanika predstavili su plan za održivost brodogradnje koja, kažu, neće biti na teret državnog proračuna.
Predstavnici Jadranskog sindikata pozvali su s konferencije za novinare državu, odnosno Vladu, da, kao najveći pojedinačni vjerovnik Uljanika na ispitnom, odnosno izvještajnom, ročištu 6. rujna na Trgovačkom sudu u Pazinu podrži stečajni plan i nastavak proizvodnje u pulskom Uljaniku.    
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Predsjednik tog sindikata Boris Cerovac predstavio je plan za održivost brodogradnje koja, ustvrdio je, neće biti na teret državnog proračuna. Istaknuo je da od države, kao najvećeg vjerovnika, traže da na izvještajnom ročištu zauzme stajalište o nastavku proizvodnje.

Nakon toga bi se, rekao je Cerovac, osnovala nova tvrtka u kojoj bi se Uljanikova vjerovnička potraživanja pretvorila u vlasničke udjele. 

- U tom slučaju zaposlilo bi se oko tisuću radnika, što kooperacije, što Uljanikovih radnika, što bi značilo smanjenje novčanih izdvajanja na Zavodu za zapošljavanje za radnike koji su sada na zavodu, dok bi se s druge strane iz njihovog rada dobivala dodana vrijednost, istaknuo je.

Dodao je kako je to ono što smatraju da država, kao većinski vjerovnik, treba uzeti u obzir i 6. rujna donijeti odluku da se ide u detaljnu izradu stečajnog plana.

Jer, rekao je, ako na tom ročištu bude donesena odluka o likvidaciji društva Uljanik d.d. i Uljanik Brodogradilišta, onda je za vjerovati da će istu sudbinu doživjeti i ostala Uljanikova društva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!