14:13 / 11.10.2018.

Autor: HRT

Plana za Uljanik nema - što će reći Ukrajinci

Foto: DuskoMarusic/PIXSELL

Foto: DuskoMarusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar gospodarstva Darko Horvat izvijestio je novinare da Ministarstvo još uvijek nije zaprimilo izmijenjeni i dopunjeni plan restrukturiranja Uljanika.
Približavanjem datuma kada bi radnici Uljanik grupe trebali dobiti plaće za rujan, raste i napetost u pulskom i riječkom brodogradilištu. Iz Vlade već danima šalju poruke da je isplata plaća ovaj put u rukama Uprave brodogradilišta. Već 48 dana brodogradilištu 3. maj blokiran je račun. Čekaju plaću za rujan. Samo ih 12 dana dijeli od stečaja.

Istodobno, čini se da su za preuzimanje Uljanika i Trećeg maja vrlo ozbiljno zainteresirani - Ukrajinci.  U 3. maj stigli su predstavnici tvrtke Smart Holding iz Ukrajine čiji je vlasnik Vadim Novinsky. Sutra će se u Puli sastati i s Upravom Uljanika. "Obzirom na to da je on vlasnik velikih brodogradilišta u Ukrajini i da je suvlasnik tvornice metala mislim da je idealan partner za budućnost hrvatske brdoogradnje", smatra počasni konzul Ukrajine u Hrvatskoj Ivica Pirić. Novinsky bi uskoro trebao doći i u Hrvatsku, ali to će prije svega ovisiti o tome što će saznati u Puli, Rijeci i Zagrebu.

Uoči početka sjednice Vlade Horvat je rekao i da je s potencijalnim partnerima iz Ukrajine, zainteresiranima za Uljanik i 3. Maj, održao jučer sastanak te da će se o svemu više znati nakon što inozemni partneri obiđu pulsko i riječko brodogradilište. 

Stručni timovi Uljanika te Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i Ministarstva financija i dalje rade na usklađivanju osnovnih načela programa restrukturiranja brodogradilišta te paralelno i na odgovorima na pitanja odnosno na primjedbe EK na prijašnji plan, odgovorio je na upit Hine predsjednik Uprave Uljanik Grupe Gianni Rossanda.

Po njegovim riječima, upravo je usuglašavanje oko tih pitanja od ključne važnosti prije slanja odgovora Europskoj komisiji, a kako bi oni u konačnici bili ugrađeni u novi plan restrukturiranja. Predsjednik Uprave Uljanik grupe je to kazao nakon što je ministar gospodarstva Darko Horvat ranije izvijestio novinare da Ministarstvo još uvijek nije zaprimilo izmijenjeni i dopunjeni plan restrukturiranja Uljanika.

Upitan o plaćama za radnike Uljanik grupe za rujan i kada se one mogu očekivati, Horvat je odgovorio da to treba pitati upravu i da on o tome ne vodi računa. Hina neslužbeno doznaje kako je teško očekivati da će one, bez pomoći države i potencijalnog strateškog partnera, biti isplaćene.

Šverko: Sindikati pozdravljaju interes potencijalnih partnera iz Ukrajine za Uljanik grupu

Sindikati koji djeluju u Uljaniku pozdravljaju interes potencijalnih partnera iz Ukrajine za brodogradilišta Uljanik i 3. maj jer smatraju da je svaka konkurencija dobro došla. Dosadašnje ponude za Uljanik grupu ne predstavljaju dobru perspektivu za brodogradnju, izjavio je povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku Đino Šverko. Kazao je i da su potencijalni ukrajinski partneri zainteresirani isključivo za brodogradnju, a ne na nekretninski biznis. Ustvrdivši kako je od početka godine brodogradilišta u Puli i Rijeci napustilo šestotinjak radnika, Šverko je najavio da će se, ako plaća za rujan ne bude isplaćena u ponedjeljak, ponovno formirati Štrajkački odbor, a od utorka će započeti proces mirenja u trajanju od pet dana.

Plaće za rujan trebale bi biti isplaćene najkasnije u ponedjeljak, 15. listopada, a eventualna neisplata dovest će do erupcije nezadovoljstva radnika. Gotovo je sigurno da će  biti spriječeno održavanje Skupštine društva, a samim time i izbor novog Nadzornog odbora i Uprave
, kaže Šverko. Ako bi radnici već od utorka krenuli u štrajk, ne čekajući proces mirenja, mi tu kao sindikat ne možemo ništa. No, vjerujem da će se do ponedjeljka naći neko rješenje kako bi plaće za rujan ipak bile isplaćene, rekao je Šverko.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!