Planovi G7 spustili cijene nafte ispod 86 dolara

23.11.2022.

16:50

Autor: Hina/HRT

Cijene nafte

Cijene nafte

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Cijene barela sirove nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 86 dolara pod utjecajem informacije da bi cjenovni limit za rusku naftu koji planira G7 trebao biti viši od njezine sadašnje tržišne cijene.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila za 2,82 dolara niža nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 85,54 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po cijeni nižoj za 2,62 dolara, po 78,33 dolara.

G7 želi ograničiti cijenu ruske nafte

- Tržište se danas fokusiralo na informaciju da bi limit za cijenu ruske nafte na sastanku G7 mogao biti postavljen iznad razine po kojoj se trenutačno trguje, rekao je Giovanni Staunovo iz UBS-u.

Skupina sedam najrazvijenijih zemalja svijeta želi ograničiti cijenu barela ruske nafte koja se doprema brodovima unutar raspona od 65 do 70 dolara, rekao je neimenovani europski dužnosnik.

Na tržištu sjeverozapadne Europe barel ruske nafte Urals trenutačno stoji od 62 do 63 dolara, a na mediteranskom tržištu između 67 i 68 dolara, prema podacima Refinitiva.

Visoki dužnosnik američkog ministarstva financija izjavio je u utorak da će se limit vjerojatno prilagođavati nekoliko puta godišnje.

OECD ne prognozira globalnu recesiju

Informacija se nadovezala na zabrinutost za potražnju u najvećem uvozniku sirove nafte Kini, zbog novog vala zaraze koronavirusom. Šangaj je tako u utorak kasno navečer postrožio mjere suzbijanja COVID-a.

Uteg je i procjena Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) da bi rast svjetskoga gospodarstva trebao snažno usporiti u idućoj godini.

- Dobra je, pak, vijest da OECD ne prognozira globalnu recesiju, rekao je analitičar Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

- Pozornost tržišta sada je usmjerena na večerašnju objavu zapisnika sa sjednice američke središnje banke u studenome, u potrazi za nagovještajima mogućeg pada aktivnosti ili daljnjeg podizanja kamatnih stopa, rekao je Varga.

U odvojenom je izvješću Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u utorak poskupio 2,02 dolara, na 86,20 dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!