12:58 / 15.07.2019.

Autor: HRT

Plenković: Demografski izazov ključan za opstanak hrvatskog naroda

Grgo Jelavic/PIXSELL

Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na godišnjoj razini broj novorođenih doseže oko 37 tisuća, a broj umrlih oko 51 tisuće.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je da je demografski izazov ključno pitanje za opstanak hrvatskog naroda, istaknuvši kako su Vladine mjere polučile prve rezultate, pa je tako u 2018. bilo 400 novorođene djece više no godinu ranije.

Plenković je u govoru na međunarodnoj konferenciji "Demografija, zapošljavanje i rast: Upravljanje budućnošću u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi", koju zajednički organiziraju Međunarodni monetarni fond (MMF) i Hrvatska narodna banka (HNB), kazao da se Hrvatska suočava s negativnim demografskim trendovima.

Iznio je podatak po kojem je Hrvatska 1950. godine imala stotinu tisuća novorođenih, a 50 tisuća umrlih godišnje, dok sadašnja situacija pokazuje da na godišnjoj razini broj novorođenih doseže oko 37 tisuća, a broj umrlih oko 51 tisuće.

- Stoga, demografski izazov je ključno pitanje za opstanak hrvatske nacije - poručio je Plenković.

Kako bi se suočila s tim izazovima, ističe Plenković, Vlada je podignula iznos roditeljskih naknada, a krajnji cilj je da do sredine 2020. ukupno porastu 110 posto u usporedbi s 2017. godinom. Potpisano je i više od 200 ugovora financiranih iz fondova EU-a za izgradnju dječjih vrtića, dok je u 2017. i 2018. odobreno 5.300 subvencija za stambene kredite, pa se tako do 2020. očekuje da će 20 tisuća obitelji imati novi dom.

Plenković kaže da su te mjere, uz neke druge, polučile prve rezultate.

- Neki se negativni trendovi mijenjaju pa je tako u 2018. godine bilo 400 novorođene djece više no u godini ranije. Mali korak naprijed, no ipak ukazuje na polagano mijenjanje trendova - kaže.

Najavljuje još ambicioznije demografske mjere i strategije, pa će tako zadnjih šest mjeseci porodiljnog dopusta plaće za roditelje biti delimitirane, bit će omogućeno najmanje deset dana plaćenog dopusta za očeve, a roditeljima će se omogućiti i rad od kuće.

Kada je riječ o nedostatku radne snage i uvozu radnika, Plenković podsjeća da u 26 od 27 drugih članica EU-a hrvatski građani imaju slobodu kretanja i rada, bez radnih dozvola i kvota, što po njegovu mišljenju ima svoj utjecaj na demografiju. Premijer poručuje da, želimo li ići naprijed, moramo imati ljude da rade u pojedinim sektorima.

- Bilo tko iz 26 zemalja članica, ako želi dođi raditi primjerice ovdje u Dubrovniku, nema nikakvih problema ako je državljanin EU-a - kaže Plenković.

Dodaje i da Vlada želi "pokrenuti" što više građana koji se trenutno nalaze na Zavodu za zapošljavanje, a ocjenjuje da je moguće da pronađe posao svatko tko želi raditi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!