Plenković: Izvješće Moody'sa znak ohrabrenja ekonomskoj politici Vlade

27.04.2019.

06:32

Autor: D.M./Hina

default error photo
Agencija Moody's potvrdila je špekulativni rejting Hrvatske 'Ba2' te poboljšala izglede iz stabilnih u pozitivne.
Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u subotu u Mostaru da je najnovije izvješće agencije za kreditni rejting Moody's još jedan znak ohrabrenja ekonomskoj politici Vlade. Agencija Moody's potvrdila je naime špekulativni rejting Hrvatske 'Ba2' te poboljšala izglede iz stabilnih u pozitivne, ukazujući na poboljšanu fiskalnu metriku i reforme za koje se ocjenjuje da će pozitivno utjecati na izglede za rast hrvatskog gospodarstva.- S&P podignuo rejting Hrvatske u investicijsku kategoriju

- Treba reći da je agencija prepoznala rezultate u fiskalnoj konsolidaciji, dakle po pitanju javnog duga i pitanju salda proračuna. Ono što agencija, međutim, navodi kao jedan od razloga zašto nije povećala kreditni rejting je i dalje po njihovoj ocjeni niska potencijalna stopa rasta, izjavio je glavni analitičar Addiko banka Hrvoje Stojić.SDP tvrdi da je ključni problem izostanak reformi te slabo povlačenje novca iz europskih fondova. 

- Očigledno ovdje nešto ne štima. Vlada nas s jedne strane uvjerava da jako dobro radi svoj posao i da uzima te fondove, da ih koristi, a s druge strane agencija upozorava da su investicije izuzetno niske i da se fondovi koriste jako loše, rekao je Branko Grčić (SDP).

Hrvatska je 2017. ostvarila proračunski višak od 0,8 posto BDP-a, podsjećaju u toj agenciji, te ističu da je pozitivan zamah potvrđen 2018. iako je višak smanjen na 0,2 posto BDP-a, najvećim dijelom zbog aktivacije državnih jamstava za Uljanik. Moody's ukazuje i na poboljšano stanje u proračunu te na kontinuirano smanjenje javnog duga od 2014. kada je dosegnuo 84% BDP-a. Prema njegovim bi se procjenama u idućoj godini taj dug mogao smanjiti na 70%.

Fiskalnu održivost sustava trebala bi u srednjoročnoj perspektivi poduprijeti i reforma mirovinskog sustava, provedena krajem 2018., napominje agencija. U Moody'su izdvajaju i pozitivan utjecaj na rejting raspleta krize u Agrokoru, kojim je, kako navode, uklonjen velik izvor neizvjesnosti za gospodarstvo. Među ključnim faktorima za poboljšanje prognoze hrvatskog rejtinga ističu i reforme koje pozitivno utječu na izglede za gospodarski rast.

Turizam ključan element oporavka i rasta 

Napominju da je od 2015. hrvatski BDP u prosjeku rastao 2,9% godišnje, dovodeći oporavak u vezu sa snažnom unutarnjom potražnjom. Rast aktivnosti trebao bi se prema procjenama Moody'sa nastaviti i u idućim godinama, iako malo sporijim tempom, po prosječnoj stopi od 2,4% u ovoj i idućoj godini. Turizam je, po Moody'sovoj ocjeni bio ključan element oporavka hrvatskog gospodarstva i proteklih je 10 godina bilježio robustan rast te bi unatoč rizicima povezanima s mogućim slabljenjem vanjske potražnje, trebao poduprijeti gospodarstvo i u nadolazećem razdoblju.

Relativno malen potencijal rasta

Obrazlažući pak potvrdu špekulativnog rejtinga Ba2, u Moody'su ističu da je hrvatsko gospodarstvo maleno i da rast podliježe oscilacijama. Dodaju i da je njegov potencijal za rast relativno malen u usporedbi s onime sličnih zemalja. Iako su temeljni faktori danas snažniji nego u razdoblju prije recesije, hrvatsko gospodarstvo i dalje je suočeno s brojnim izazovima, upozoravaju. Navode tako da su participacija na tržištu rada i stopa zaposlenosti ispod od prosjeka EU-a kao i da te probleme dodatno pogoršava starenje populacije i iseljavanje, predviđajući da se ti trendovi vjerojatno neće mijenjati u bliskoj budućnosti.

Slaba apsorpcija fondova Europske unije

Dodaju i nisku razinu bruto ulaganja, koja je po njima u uskoj vezi s "povijesno niskom razinom javnih ulaganja". Rezultat je, prema Moody'su, slaba apsorpcija fondova Europske unije, koja bi se u iduće dvije godine, kako se predviđa, ipak trebala poboljšati. Među razlozima za potvrdu špekulativnog rejtinga Hrvatske navode i još uvijek povišenu razinu duga iskazanog udjelom u BDP-u i vrlo visok udio duga denominiranog u inozemnoj valuti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!