Hrvatski dan na EXPO-u, Plenković najavio ozbiljnu suradnju s Emiratima

11:51 / 06.03.2022.

Autor: Hina/HRT

Premijer na gospodarskom forumu i EXPO-u u Dubaiju

Premijer na gospodarskom forumu i EXPO-u u Dubaiju

Foto: Vlada RH / Twitter

Premijer Andrej Plenković sudjelovao na obilježavanju Nacionalnog dana Republike Hrvatske na svjetskoj izložbi EXPO 2020 u Dubaiju, govoreći pritom o Hrvatskoj kao zemlji inovatora, ali i o njezinoj stoljetnoj povezanosti s arapskim svijetom. Održan je i poslovni forum dviju zemalja na kojemu je premijer najaviio kako će suradnja između Hrvatske i Ujedinjenih Arapskih Emirata uskoro postati intenzivnija i ozbiljnija. 

Hrvatska sudjeluje na EXPO-u prvi put u desetak godina posljednji put je svoj paviljon na svjetskoj izložbi imala 2010. u Kini. U nedjelju se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima obilježavao hrvatski Nacionalni dan, povodom kojeg je paviljon posjetio šeik Nahajan Mabarak Al Nahajan, član emiratske vlade i povjerenik izložbe.

Odnosi UAE-a i Hrvatske značajno rastu u zadnjem desetljeću, a tu suradnju želimo proširiti u komercijalnim, političkim i kulturnim sferama, rekao je šeik, dodavši da hrvatski paviljon simbolizira i rastuće odnose dviju država. Plenković je u svom obraćanju govorio o ponosu na povijest, talent i kreativnost hrvatskog naroda te prekrasnu i očuvanu prirodu i raznolikost kulturne ostavštine.

Pritom je spomenuo kravatu, Fausta Vrančića kao prvog čovjeka koji je 1617. skočio padobranom, kriminalista i tvorca sustava uzimanja otisaka prstiju Ivana Vučetića, osnivača moderne seizmologije Andriju Mohorovičića te Nikolu Teslu.

- Zahvaljujući njemu Šibenik je 1895. postao prvi grad čija je ulična rasvjeta dobivala energiju iz hidroelektrane, kazao je premijer u Emiratima o Tesli, navevši potom i tvrtku Rimac Automobili koja je proizvela najbrži električni automobil na svijetu, također izložen u hrvatskom paviljonu.

Osim inovativnog i kreativnog duha, Hrvatska je puna talenta i u sportu, kulturi, glazbi i umjetnosti, rekao je Plenković, pa pozvao prisutne da posjete državu. Premijer je govorio i o odnosima Hrvatske i arapskog svijeta koji traju još od srednjeg vijeka.

- Hrvati su stoljećima bili jedini slavenski narod koji je održavao prekomorske odnose s Arapima na Mediteranu, a hrvatska republika Dubrovnik intenzivno je trgovala s arapskim državama kao posrednik između istoka i zapada, rekao je Plenković uz kojeg su u Dubai stigli i ministar financija Zdravko Marić, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac i šef diplomacije Gordan Grlić Radman.

Stoga nije slučajnost da je prvi spomen Hrvatske na svjetskoj karti bio na onoj koju je dizajnirao veliki arapski islamski geograf i kartograf al-Idrisi u 12. stoljeću, nastavio je Plenković. Izdvojio je i hrvatskog filozofa Hermana Dalmatina, jednog od najznačajnijih prevoditelja s arapskog na latinski, autora prvog prijevoda Kurana na taj jezik, kao i činjenicu da je Hrvatska bila treća europska zemlja koja je službeno priznala islam kao religiju 1916. godine. 

Plenković: Kreće "ozbiljnija" suradnja s UAE-om 

Suradnja između Hrvatske i Ujedinjenih Arapskih Emirata uskoro će postati intenzivnija i ozbiljnija, rekao je u nedjelju premijer Andrej Plenković u govoru na poslovnom forumu dviju zemalja, na koji su uz predstavnike Vlade došli i brojni hrvatski poslovni ljudi.

- Rekao bih da će ovaj boravak na EXPO-u, ovako veliki odaziv hrvatskih gospodarstvenika i ovaj poslovni forum pridonijeti povećanju trgovinske razmjene koja će uskoro ponovno prijeći 100 milijuna dolara, rekao je Andrej Plenković. Dodao je kako je nakon susreta s čelnicima Emirata dobio snažnu vjeru da će suradnja između Hrvatske i UAE-a krenuti u intenzivnijem i ozbiljnijem smjeru.

Premijer je u govoru na forumu arapskim sudionicima predstavio hrvatsko gospodarstvo, naglasivši kako Hrvatska ima stabilan gospodarski rast i najviši investicijski rejting u povijesti.


Gordan Žvanović javio je za središnji Dnevnik HTV-a da je Hrvatska danas bila u centru pozornosti na EXPO 2020., obilježen je naš nacionalni dan uz bogat kulturni program. Uz povjerenika EXPO-a, dodao je, sudjelovao je i premijer Andrej Plenković.

- Ansambl Lado je u večernjim satima ovdje održao koncert koji je doista privukao značajnu pozornost. Uz kulturu, naglasak je bio i na gospodarstvu - u sklopu EXPO-a okupilo se oko 150 tvrtki iz Hrvatske i UAE-a, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!