17:46 / 25.01.2018.

Autor: HRT

Plenković: Na ljeto mogući posjet Netanyahua

-

-

Foto: - / -

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji se nalazi na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, svoj je prvi bilateralni susret održao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom s kojim je razgovarao o jačanju gospodarske i političke suradnje između dvije zemlje te je najavio mogući posjet predsjednika izraelske vlade na ljeto ove godine. Hrvatski premijer posjetio je Izrael prije godinu dana i tada je pozvao Netanyahua u uzvratni posjet.

Plenković je novinarima rekao kako je Hrvatska Izraelu ponudila suradnju koja bi se odnosila i na brodogradnju te u području političkih multilateralnih foruma i obrambene suradnje.

Premijer Plenković se u Davosu sastao i s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom i nizozemskim šefom vlade Markom Rutteom. Što se tiče suradnje s Grčkom, premijer je kazao da se radi o bliskoj zemlji, ali s kojom imamo premalu gospodarsku razmjenu. "Trebamo ojačati zajedničku suradnju u jadransko-jonskom bazenu i iskoristiti strategiju EU-a za to područje, a radi se o Jadransko-jonskoj inicijativi, te povećati gospodarske, energetske i prometne koridore u ovom dijelu Europe", kazao je premijer.

S Nizozemskom, kao jednim od većih ulagača u Hrvatsku razgovaralo se, nastavio je Plenković, o predstojećoj suradnji u okviru Europske unije te svim aspektima koji su vezani za Hrvatsku i proširenje, tj. novu strategiju koju će Europska komisija objaviti kroz dva tjedna.

Premijer danas ima zakazane sastanke s predstavnicima multinacionalnih kompanija te je ocijenio da već sama činjenica da su tu i Google, Booking.com, Dogus grupa i La Roche govori da postoji interes za Hrvatsku koja se "gospodarski razvija i koja je pogodna za daljnja investiranja".

Za petak je najavio i susret s predsjednikom Europske investicijske banke.

Odgovarajući na pitanje novinara o odnosima EU-a i SAD-a u kontekstu poruka europskih čelnika protiv politike protekcionizma, kazao je da su odnosi s Amerikom važni te da usprkos politici predsjednika Donalda Trumpa sažetoj u sloganu "Amerika na prvom mjestu",  američka strana ne izostavlja naglasak na suradnji na globalnoj razini.

"Odnosi s Amerikom su važni, možemo reći da je EU prvak multilateralizma, dakle želi dogovor, želi konsenzus, nastoji biti uključiva. Ponajviše je nezadovoljstvo zbog činjenice da se Amerika povukla iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, signal koji nije naišao na odobravanje ni kod jedne države članice, no nisam primijetio da itko ima išta protiv da američki predsjednik dolazi u Davos", kazao je Plenković.

Dapače, dodao je, današnje poruke američkih kongresnika su bile da 'Amerika prva'  ne znači Amerika bez svojih partnera i bez suradnje na globalnoj razini".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!