Plenković o "netemama" i izjavama Milanovića

31.01.2023.

16:45

Autor: M.Š./HRT

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti u Banskim dvorima, nakon sastanka parlamentarne većine.

Među ostalim, Plenković je na konferenciji za novinare rekao kako su na sastanku parlamentarne većine partnere izvijestili o ukidanju zakona kojim su za 10 posto reducirane mirovine, a među kojima je i 62.000 branitelja, te su im razjasnili vijesti vezano za izdavanje narodnih obveznica.

Razgovarali su također o novom Zakonu o obnovi, ali i o temama koje su privukle pozornost medija.  

- Ministar Marko Primorac pojasnio je našim partnerima vijest koja se pojavila, a vezano uz izdavanje državnih obveznica. HNB slijedi politiku Europske središnje banke, to se vidi na politici kamatnih stopa komercijalnih banaka, rastu kamate na kredite. Istovremeno nismo vidjeli da rastu kamate na štednju. Nudi se našim građanima mogućnost da svoju štednju, koja bi inače bila u bankama, plasiraju u sredstva kroz kupnju obveznica na kraći rok s većim kamatnim stopama, istaknuo je premijer, dodajući kako smatra da je većina kolega s interesom i naklonošću primila ideju.

- Ministar će više o ovome govoriti sljedećih dana, dodao je.

Premijer se osvrnuo i na napise Nacionala o zapošljavanju u Hrvatskim šumama. Kaže da je jedan partner istaknuo podršku.

- Jedan naš partner iz parlamentarne većine koji nije član HDZ-a istaknuo je čvrstu podršku Vladi. Kao armirani beton, da citiram, parlamentarna većina je stabilna.

- Od inicijala pa danas do insinuacija vezanih uz Hrvatske šume, o tome je na koalicijskom sastanku govorio i glasnogovornik Vlade, predstojnik ureda i glavni tajnik HDZ-a. Sve te stvari su itekako pojašnjene. Jedina mogućnost opozicije je da koristi ovako servirane informacije, koje su nama inače bile poznate mjesecima jer su bile dostupne jednoj drugoj medijskoj kući koja se o tim informacijama raspitivala. Informacije su im pojašnjene pa ih nisu ni objavili. Za nas ovdje nema ništa novog osim recikliranja tema, koje su, da citiram Milanovića, doživjele ekstrakciju iz zapisa i spisa u pojedinim predmetima pa su puštene medijima. Sve skupa, jedno veliko ništa. Koalicija stabilna, Vlada stabilna, ključne aktualne teme su pred nama, objašnjava.

Kaže da se od nepostojeće teme gradi "politička netema".

"Vlada je tražila od radne skupine sastavljene od uglednih profesora", ističe Plenković, "pravno mišljenje oko presuda sudova vezano za slučaj INA-MOL."

- Dobili smo mišljenja, objavit ćemo pravno mišljenje šestero profesora s različitih pravnih fakulteta, objavit ćemo i mišljenja DORH-a. Svi se u RH mogu neposredno informirati i steći uvid u stajališta pravnih stručnjaka i institucija. Imat ćemo sutra Savjet za INA-u, a potom ćemo zadužiti ministra gospodarstva i ministra pravosuđa da razgovaraju dalje s MOL-om o tom pitanju.

Kaže da u porukama nema ništa inkriminirajuće. Osvrnuo se na poruku Krunoslava Katičića i potencijalni zahtjev za zaposlenje.

- Ne. Maloprije je da dao izjavu u Saboru, poslušajte to. Nije tražio zaposlenje, ističe Andrej Plenković.

Ističe također da "netko namjerno pušta poruke u javnost".

- Pušta ih onaj tko ih ima. To je jasno svakome. Uvid u ovakve spise imaju svi koji su obuhvaćeni tim slučajem. Ne čini mi se realnim da je pustio to netko iz institucija. Nemam pretpostavku tko bi to mogao biti. Ne pratimo ljude, ne provjeravamo ih 1000 puta. Interesantno da se te poruke puštaju baš sada.

Kaže da će se mandat njegove Vlade gledati po Hrvatskoj spojenoj Pelješkim mostom, članstvu Hrvatske u Schengenskom prostoru te po ulasku u europodručje.

- Gledat će se mandat i po paketima pomoći građanima, gospodarstvu i socijalno ugroženima. Mandat će se gledati i po borbenim zrakoplovima. Oporbeni mandat će ostati na prepisivanju ideja i informacija koje plasiraju mediji te da su na ključnom pitanju glasanja o Ukrajini iznevjerili vlastite ovacije, suzu i aplauz što su dali Ruslanu Stefančuku u 10. mjesecu. Njihov poglavica (Zoran Milanović op.a.) je jučer rekao da će Krim ostati ruski, a da više nikad neće biti ukrajinski. 

Potom je nastavio. 

- Za razliku od velikih demokrata, ne dociramo DORH-u, Uskoku, Uredu europskog javnog tužitelja, oni su neovisni i nećemo im sugerirati koga da dovedu i što da provjere. Znaju to sami. Predsjednik Zoran Milanović je jučer po ne znam koji put radio pritisak na DORH zbog Marija Banožića. Mi to ne radimo. Imate prepisivače koji to rade cijeli dan. To je politički pritisak i to je nedopustivo. 

Osvrnuo se i na Ukrajinu.

- Ukrajinci reagiraju onako kako treba reagirati. Reagiraju na onoga tko za hrvatsku reputaciju u međunarodnoj zajednici urušava naš vanjskopolitički kredibilitet, a to je Milanović, koji izgovara pogrešne rečenice.

Plenković je dan nakon što je Milanović rekao da "Krim više nikad neće biti Ukrajina" te da je Kosovo "oteto" Srbiji izjavio da ga ukrajinska strana nije kontaktirala zbog tih izjava.

- Nisu oni prvi put čuli takvu izjavu. Pa čovjek je zvijezda ne samo u Moskvi, nego i u Beogradu, rekao je Plenković o predsjedniku, kojeg je u utorak kritizirao glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko.

Za Milanovića je kazao da narušava hrvatski vanjskopolitički kredibilitet izgovarajući "pogrešne rečenice, pogrešne stavove, pogrešne sudove".

- Ne može ga tu nikakav politički korektan prevoditelj dovesti na zelenu granu, rekao je Plenković, zaključivši kako Milanović ide "iz lošeg prema gorem", no da "ljudi srećom znaju tko je tko".

Kaže da je "netema" i dopisivanje između dvije bivše ministrice i gradonačelnice, a u kojoj se spominje AP.

- To je "netema", nema tu ništa relevantno, tvrdi premijer Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!