14:55 / 25.09.2018.

Autor: HRT

Plenković s Fasimonom razgovarao o INI i Petrokemiji

Foto: Vlada RH

Foto: Vlada RH

Foto: - / -

Plenković je naglasio da je INA za RH strateška kompanija. Održiv sustav proizvodnje nafte i plina, obnova rezervi, širenje poslovanja te moderni rafinerijski sustav prioriteti su Vlade.

Premijer Andrej Plenković održao je prvi sastanak s novim predsjednikom Uprave Ine Sandorom Fasimonom, poručivši da je Ina za Hrvatsku strateška kompanija, a riječi je bilo i o budućnosti kutinske Petrokemije.

Kako se navodi u priopćenju iz Vlade, uz predsjednika Vlade sastanku je nazočio i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, a Fasimon im je prezentirao financijski položaj, vanjsko okruženje, ključne izazove te poslovne planove Ine.

Plenković je naglasio da je Ina za Hrvatsku strateška nacionalna kompanija, a kako su održiv sustav proizvodnje nafte i plina, obnova rezervi, širenje poslovanja te moderni rafinerijski sustav prioriteti Vlade. Pritom, Vlada očekuje da Ina postane još važniji akter gospodarskog rasta Hrvatske, koji će jamčiti energetsku sigurnost i osigurati visoku razinu zaposlenosti u ovom sektoru.
Bilo je riječi i o budućnosti kutinske Petrokemije, a premijer Plenković je kazao da u sljedećih nekoliko tjedana očekuje suglasnost Europske komisije oko pitanja dokapitalizacije.

Dodao je da je povjerenica Europske komisije za tržišno natjecanje Margrethe Vestager tijekom boravka u Hrvatskoj izrazila zadovoljstvo naporima Vlade oko dovršetka procesa dokapitalizacije kutinske Petrokemije na tržišnim principima, s ciljem održivosti poslovanja i nastavka proizvodnje.

Naime, Ina u svibnju izvijestila o namjeri sudjelovanja u dokapitalizaciji Petrokemije s iznosom od 150 milijuna kuna te najavila da će namjeru iskazati zajedno s Prvim plinarskim društvom (PPD). Mađarski MOL u Ini drži 49,1 posto dionica, dok Republika Hrvatska ima 44,8 posto dionica. Fasimon je od 1. srpnja postao predsjednik Uprave Ine, zamijenivši na tom mjestu Zoltana Aldotta

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!