Marić o smanjenju trošarina: Ne bih odbacio niti jednu od opcija

11.10.2021.

13:14

Autor: M.Š./HRT

Plenković s predstavnicima Francuske udruge poslodavaca

Plenković s predstavnicima Francuske udruge poslodavaca

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je predstavnike Francuske udruge poslodavaca (MEDEF-a). 

Uz predsjednika Vlade na sastanku je bio potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

- Ovdje je visoko izaslanstvo na razini francuskih tvrtki, neke su već prisutne ovdje, a neke sa snažnim interesom da sudjeluju. Njih možda najviše i zanima tu je tema zelene i digitalne tranzicije, potom područje transporta. Isto tako neki koji su zainteresirani za druge vidove suradnje, s naglaskom na iskoristivost sredstava iz europskih fondova, istaknuo je ministar nakon sastanka. 

Spomenut je i politički dio, oko nabavke borbenih zrakoplova Rafale, a tu je bilo i pitanje posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj. 

- Što se tiče ulaganja u Hrvatsku, Francuzi su blizu 9. mjesta. Prostora za napredak postoji. Vidimo koliko dugo su francuski ulagači prisutni. Tu su projekti BINA Istre kao i Zračne luke u Zagrebu. Tu su i tvrtke iz područja malog i srednjeg poduzetništva.

Govoreći o ulagačkoj klimi i zadovoljstvu Francuza na tom polju, Marić je istaknuo.

- To je bila jedna od tema o kojoj sam s njima razgovarao. Francusko veleposlanstvo u Zagrebu ih je dobro oko toga brifiralo, fokus je na gospodarskim pitanjima. Krenuli smo s poreznom reformom, krenuli smo s konsolidacijom javnim financijama, da država da svoj doprinos jačanju poduzetničke klime u Hrvatskoj. 

Vojni zrakoplovi pozivnica za daljnja ulaganja

Govoreći o nabavci vojnih zrakoplova, Marić kaže da se transparentno vodi taj proces.

- Širila se priča o izravnim i neizravnim efektima, vezano uz nabavku zrakoplova. Svima njima je to pokazatelj i pozivnica na još veća ulaganja, vrijeme će pokazati koliko smo u tome bili uspješni. Ovaj dvodnevni posjet govori da je pozitivan odjek. 

S obzirom na pokretanje ovrha od strane nekih tvrtki naspram Zagrebačkog holdinga, postavljeno je pitanje Mariću kako bi to moglo utjecati na cijelu državu. 

- Grad Zagreb je jedan od najvećih proračunskih korisnika. Ali nisu jedini s kojima komuniciramo sve ovo vrijeme. Uvijek pokušavamo pronaći neko rješenje koje je na kraju u skladu sa zakonom i da je pristup jednak za sve. S gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem imam intenzivnu komunikaciju vezano zagrebačke financije. 

"Najviše stopa inflacije od 2012."


Europska unija priprema mjere za račune za struju za najsiromašnije. Cijene energenata rastu, fosilna goriva su sve skuplja, očekuje se i novo poskupljenje sutra. Priprema li Vlada nešto da bi olakšala situaciju s troškovima građana? 


- Vidimo i u drugim zemljama, svi se više manje suočavamo s istim problemima. Globalni lanci opskrbe, problemi u transportu, rast cijene sirovina, poglavito energenata. Sve je to dovelo da na neizravan ili izravan način utječe na Hrvatsku i zemlje EU-a u smislu stopa inflacija koje su najviše od 2012. ili 2013. godine. Sada imamo stopu inflacije na razini 3% što od tada nije bilo. Spomenut ću da Hrvatska po ničemu odstupa od prosjeka, mi smo i dalje nekih 0,2% niži od prosjeka EU-a. 


O smanjenju trošarina: Ne bih odbacio niti jednu opciju


Na pitanje postoji li mogućnost za korekciju trošarina, ako dođe do daljnjeg rasta cijena fosilnih goriva, Marić odgovara.


- Proteklih godina smo pokazali da ništa nije nedodirljivo. Ako smatramo ili ćemo smatrati da ćemo tako polučiti određene efekte, na to smo spremni. Do sada smo ukinuli dva doprinosa za nezaposlene i ozljede na radu, odlučili smo se na to. Ne bih niti potvrdno niti odbacio bilo koju od opcija. Pratimo što se događa na individualnim razinama. Pa svi smo mi u konačnici građani. Odem i ja u dućan i gledam kolika je cijena ulja ili pojedinog artikla, dodaje. 


Kaže da će se vidjeti kako će se stvari razvijati, vidjet ćemo preporuke Europske komisije, kakvo će biti ponašanje EU-a, pa nećemo niti mi odstupati kao što niti nismo od nekakvih ustaljenih modela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!