Plenković u Dubaiju: Hrvatska treba obratiti pozornost na zaljevske zemlje

05.03.2022.

16:53

Autor: Hina/HRT

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: Dnevnik / HRT

Premijer Andrej Plenković u Dubaiju sudjeluje u obilježavanju hrvatskog nacionalnog dana na najvećoj svjetskoj izložbi EXPO 2020. Iz Dubaija se za središnji Dnevnik HTV-a javio Gordan Žvanović koji prati premijerov posjet. Rekao je da se premijer sastao s predsjednikom emiratske vlade i šeikom Muhamedom Bin Rashidom Al Maktoumom. Obišli su hrvatski paviljon na izložbi koji vizualno atraktivno predstavlja našu prirodnu i kulturnu baštinu.

- Posjetitelji se najviše iznenade što nismo samo poželjna turistička destinacija, nego i zemlja velikih umova i inovacija, u koji spada i Rimčeva Nevera koja je izložena u našem paviljonu, rekla je Ana Šimunović s hrvatskog paviljona na izložbi Expo 2020 Dubai.

- Hrvatska, zemlja koja inspirira velike umove - to je bila poruka Hrvatske na ovoj svjetskoj izložbi i zaista zahvaljujem svima koji su se trudili i u pripremi, ali i u proteklih šest mjeseci, koliko traje sam EXPO. Vidim da je sve veći i veći broj posjetitelja u našem paviljonu koji mogu dobiti informacije o Hrvatskoj, vidjeti kako zemlja bogata svojom poviješću i tradicijom gleda na budućnost - to je jedna sinteza Hrvatske jučer i Hrvatske sutra ovdje na Expou u Dubaiju, rekao je premijer.

Hrvatska treba posvetiti veliku pozornost zaljevskim zemljama koje su veliki investitori, rekao je premijer.

- Ovaj dio svijeta, UAE, Katar, Kuvajt, Saudijska Arabija, sve su to zemlje kojima trebamo posvetiti veliku pozornost, rekao je premijer o tim državama koje značajno ulažu zahvaljujući svojim nalazištima nafte.

Hrvatska, koju u Emiratima osim premijera predstavljaju i ministar financija Zdravko Marić, šef diplomacije Gordan Grlić Radman i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, pokušat će privući arapske investicije na Poslovnom forumu Dubai-Hrvatska koji će se u tom gradu održati dan kasnije u organizaciji dviju gospodarskih komora.

Plenković je to ocijenio dobrom prilikom za uspostavu kontakata s potencijalnim partnerima kako bi se povećala trgovinska razmjena.

Vjerujem da će se ona vratiti na brojeve prije pandemije COVID-a-19, odnosno na oko 95 milijuna dolara, no i da bi se ta suradnja mogla unaprijediti.

Plenković smatra da brzo rastuće ekonomije poput Emirata, pogotovo Dubai kao centar održivog razvoja, turizma i inovacija i Abu Dhabi gdje je 90 posto nalazišta nafte te države, imaju svoju ulogu u razvoju ekonomske suradnje s Hrvatskom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!