08:16 / 01.11.2018.

Autor: HRT

Plenković u radnom posjetu Kini želi ojačati bilateralne odnose

Foto: Pixaby

Foto: Pixaby

Foto: - / -

Plenkovića u Kini čeka opsežan program koji uključuje sastanke s najvišim kineskim političkim dužnosnicima.
Hrvatski premijer Andrej Plenković danas odlazi u petodnevni radni posjet Kini s ambicioznim ciljem jačanja gospodarskih i političkih odnosa Hrvatske s najmnogoljudnijom zemljom svijeta.

Plenkovića u Kini čeka opsežan program koji uključuje sastanke s najvišim kineskim političkim dužnosnicima, ali naglasak je ipak na razgovorima s čelnicima tamošnjih vodećih tvrtki, poput China Road and Bridge Corporationa koji u Hrvatskoj gradi Pelješki most, te sudjelovanju na gospodarskim forumima i sajmovima. Kako se očekuje, Plenkovićev posjet trebao bi dati novi zamah hrvatsko-kineskim političkim, a osobito gospodarskim odnosima.

"Tijekom razgovora s kineskim dužnosnicima i gospodarstvenicima očekuje se potvrda dobrih odnosa i intenzivnog političkog dijaloga te razgovor o svim aspektima bilateralne suradnje", priopćeno je iz premijerova ureda. Riječ je o prvom posjetu Kini i najduljem Plenkovićevu posjetu inozemstvu otkako je u Banskim dvorima.

Tijekom boravka u Kini hrvatski premijer posjetit će Peking i Hangzhou te Šangaj, jednu od gospodarskih prijestolnica u kojoj će, uz kineskog predsjednika Xi Jinpinga i brojne druge svjetske političke i gospodarske uglednike, sudjelovati na otvorenju prvog povijesnog sajma China International Import Expo (CIIE). Njime Kina želi potaknuti svoj uvoz kako bi barem djelomično uravnotežila trgovinsku razmjenu sa svijetom.

U sklopu napora za jačom nazočnošću hrvatskih tvrtki na kineskom tržištu, na tom će sajmu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) sudjelovati i predstavnici hrvatskoga gospodarstva.

Plenković će na sajmu, na forumu 'Trade Innovation', sudjelovati na panel-raspravi zajedno s visokim dužnosnicima Laosa, Kostarike i Italije te osnivačem Microsofta Billom Gatesom.

U sklopu Plenkovićeva posjeta Hrvatska turistička zajednica (HTZ) otvorit će u Šangaju svoj prvi ured u Kini, a HGK u tome gradu organizira Hrvatsko-kineski gospodarski forum na kojem će s kineskim partnerima predstaviti poslovne i investicijske mogućnosti u Hrvatskoj.

Posjet počinje u Pekingu, a zatim slijede Hangzhou i Šangaj 

Hrvatski premijer posjet počinje u petak u Pekingu gdje će se, u Velikom domu naroda na Trgu Tiananmen, sastati s kolegom Li Keqiangom. S njime će razgovarati o bilateralnoj suradnji te suradnji u formatu Kina+16. Hrvatska će 2019. biti domaćin sljedećeg sastanka te inicijative koja promiče intenzivniju suradnju drugog po veličini gospodarstva na svijetu sa zemljama istočne i srednje Europe.

Plenković se susreo s Lijem nekoliko puta u posljednje dvije godine, tijekom summita Kina+16 održanog u srpnju u Sofiji te na sastanku na vrhu ASEM-a (Europa i Azija) koji je održan u listopadu u Bruxellesu.

U Pekingu će također održati radne sastanke s predsjednicima uprava i drugim dužnosnicima golemih kineskih državnih tvrtki China Road and Bridge Corporation, China Railway Group Limited, Norinco i CSIC Shipbuilding Corporation.

Nakon Pekinga premijer će otputovati u Hangzhou, gdje će se sastati s Che Junom, čelnim čovjekom pokrajine Zhejiang s kojom Hrvatska već ima dinamične odnose u pogledu gospodarske razmjene i poslovnih kontakata. Plenković će obići i obližnji most Hangzhou Bay u pratnji predsjednika uprave China Road and Bridge Corporationa Lu Shana, tvrtke koja je sagradila taj 36 kilometara dugačak most i koja gradi Pelješki most.

U Hangzhouu će se sastati i s predsjednikom tvrtke China Aoyuan Group, a sljedeća etapa puta je Šangaj, najveća trgovačka luka na svijetu, gdje će uz brojne svjetske čelnike Plenković sudjelovati na otvorenju sajma China International Import Expo. Očekuje se dolazak više od 2800 tvrtki iz cijelog svijeta. Na sajmu će sudjelovati i izaslanstvo HGK te predstavnici hrvatskih tvrtki.

Tijekom boravka u Šangaju Plenković će održati radni sastanak s predsjednikom tvrtke Huawei za Europu, kao panelist sudjelovat će na forumu 'Trade Innovation', otvorit će Ured HTZ-a te obići Hrvatsko-kineski gospodarski forum u organizaciji HGK.

U izaslanstvu premijera Plenkovića bit će ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, zadarski župan Božidar Longin, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova te nacionalna koordinatorica za inicijativu Kina+16 Zdravka Bušić, državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman te ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost Zdenko Lucić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!