Pleternica, u povlačenju novca iz EU fondova, među najuspješnijima

04.01.2022.

19:42

Autor: Sanja Najvirt/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Agrokompleks

Agrokompleks

Foto: Dnevnik / HRT

Za izgradnju proizvodnih hala i postrojenja, skladišta te distribucijskih centara naši su poduzetnici mogli povući 50 posto nepovratnog novca iz europske blagajne. U demografski opustošenoj Slavoniji u ovoj će godini moći i više, čak 75 posto. Pleternica je u povlačenju novca iz europskih fondova među deset najuspješnijih gradova.

Do prve žetve - one ječma i pšenice - budući će agrokompleks u Požegi biti završen. S golemim skladištem i silosima vrijedan je šest i pol milijuna eura. Zaposlit će više od 60 ljudi.

- Ovdje imamo i doradu sjemena s obzirom na to da smo dorađivači sjemena, soje i žitarica, radimo i liniju ekoloških proizvoda, proizvodit ćemo i ekološko sjeme i izvoziti van, ističe Darko Aračić iz Agronoma d.d. u Požegi.

Bit će to najveći distribucijski centar repromaterijala u regiji, izgrađen i uz potporu Unije.

- Zato što naši poduzetnici mogu dobiti nove proizvodne hale, veće potpore i to za 25 posto za izgradnju i zapošljavanje, objašnjava Barbara Rudež iz Poduzetničkog centra grada Pleternice.

A to znači nepovratnih - čak 75 posto. Svoja vrata upravo je otvorila i tvrtka Chemolog za pakiranje i skladištenje sredstava za zaštitu bilja. Investicija je vrijedna 40 milijuna kuna.

- Ovakvog objekta u Hrvatskoj nema, u susjedstvu ima nešto slično, ali mislim da smo podignuli standarde na najviši nivo kakvog u okruženju nema, TOmislav Hole iz Hemologa u Pleternici.

Nakon četiri godine mukotrpnog rada u Njemačkoj, Ivan je dobio priliku za stalan posao i povratak u rodni kraj.

- Ovdje mi je obitelj, ovdje mi je sve, super sam zadovoljan, uvjeti su dobri, plaća je dobra, sve je stvarno super, kaže Ivan Mikulić iz Bekteža.

U pleterničkom poduzetničkom inkubatoru, uključujući ovaj najmoderniji E - inkubator za start poslove u IT biznisu, trenutačno je 27 tvrtki.

- Osobito nas veseli rast broja obrtnika i poduzetnika u proteklom razdoblju i to od 6 posto, bilježimo i 70 novozaposlenih u trgovačkim društvima u godinu dana, istaknula je gradonačelnica Pleternice Marija Šarić.

Ovaj mali grad s 10-tak tisuća stanovnika povukao je gotovo 400 milijuna kuna iz europskih fondova, a projekti su spremni za još toliko. Pa su s pravom među prvih deset po tom kriteriju u Hrvatskoj!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!