13:35 / 26.01.2018.

Autor: HRT

Plinacro će dobiti od EU-a pola novca za izgradnju plinovoda

-

-

Foto: - / -

Sredstva se daju maksimalno do 30% investicije, a Plinacro je bespovratno dobio čak polovinu sredstava potrebnih za izgradnju spomenutog plinovoda vrijednog 32,867 milijuna eura.
Koordinacijski odbor CEF-a - Instrument za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility) predložio je sufinanciranje Plinacrova otpremnog plinovoda Omišalj-Zlobin bespovratnim sredstvima od 16,433 milijuna eura, izvijestili su iz Plinacroa.

Sredstva se daju maksimalno do 30% investicije, a Plinacro je bespovratno dobio čak polovinu sredstava potrebnih za izgradnju spomenutog plinovoda vrijednog 32,867 milijuna eura. Radi se o sredstvima za projekte za koje se Plinacro nadmetao uz suglasnost i potporu Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Plinovodom Omišalj-Zlobin povezat će se LNG terminal na Krku s postojećim plinskim transportnim sustavom RH i tako omogućiti protok plina iz LNG terminala za Hrvatsku i susjedne zemlje. Sredstva će se dodijeliti nakon pripreme ugovora i potvrde Europske komisije tijekom veljače 2018. godine. Tom odlukom EU daje snažnu potporu i zamah realizaciji LNG-projekta na Krku te izgradnji i opremanju Plinacrova otpremnog plinovoda. 

EU je već prethodno odobrila bespovratna sredstva iz istog fonda za studije i radove za LNG terminal te za studije za otpremne plinovode. Plinacru je ovo treći put kako CEF odobrava bespovratna sredstva (prva dva puta za studije u iznosu od 7,075 mil. eura), tako da ukupni iznos bespovratnih sredstava iz CEF-a sada iznosi 23, 433 500 mil. eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!