14:18 / 09.08.2018.

Autor: HRT

Plinacrov novi projekt od 209,5 milijuna kuna

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Tvrtka Plinacro u Moslavini, kraj mjesta Velika Ludina, započinje s radovima na izgradnji prve kompresorske stanice (KS1) na plinskom transportnom sustavu Hrvatske.
Tvrtka Plinacro u Moslavini, kraj mjesta Velika Ludina, započinje s radovima na izgradnji prve kompresorske stanice (KS1) na plinskom transportnom sustavu Hrvatske. Riječ je o investiciji ukupne vrijednosti 209,5 milijuna kuna, koja će omogućiti i stalni dvosmjerni kapacitet na postojećoj interkonekciji između Hrvatske i Mađarske.

Očekuje se da će kompresorska stanica, maksimalne snage 4,2 megavata (MW) i kapaciteta 200.000 prostornih metara na sat (m3/h), u pokusnom radu započeti s komprimiranjem prirodnog plina tijekom trećeg tromjesečja 2019. godine.

Projekt će u potpunosti biti financiran iz Plinacrovih vlastitih sredstava, stoji, među ostalim u priopćenju iz tvrtke. Iz Plinacroa ističu i da radove na izgradnji kompresorske stanice KS1 u cijelosti biti proizvod domaćeg znanja i rada. Naime, izvođač radova je zajednica ponuditelja, koju čine tvrtke Monter-strojarske montaže, Elektrocentar Petek i S.C.A.N.

"Izgradnjom kompresorske stanice KS1, postojećim Plinacrovim 75 barskim plinskim transportnim sustavom, omogućit će se transport 0,5 milijardi prostornih metara plina godišnje iz Hrvatske u smjeru Mađarske. Nakon izgradnje plinovoda Omišalj - Zlobin, kojim će se LNG terminal na otoku Krku povezati na postojeći hrvatski plinski transportni sustav, bit će omogućen transport 1,6 milijardi prostornih metara plina godišnje", navode iz Plinacroa.

Dodaju kako je projekt ujedno važan korak u ispunjenju zahtjeva europske uredbe kojom se operatorima transportnih sustava u EU propisuje obveza omogućavanja stalnog fizičkog kapaciteta za transport plina u oba smjera (dvosmjernog kapaciteta) na interkonekcijama između država članica Europske unije. "Realizacija spomenutog projekta od izuzetne je važnosti ne samo za Plinacro i Republiku Hrvatsku, već i za sudionike tržišta plina u i Hrvatskoj i regiji", zaključuje se u priopćenju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!