Plinovodi Europi isporučili najmanje ruskog plina od raspada Sovjetskog Saveza

29.12.2022.

12:08

Autor: Hina/HRT/R.S.

Smanjenja uvoza plina

Smanjenja uvoza plina

Foto: Kacper Pempel / Reuters

Plinovodi su ove godine u Europu dostavili najmanje ruskog plina od raspada Sovjetskog Saveza, nakon eksplozija na Baltiku i ciljanog smanjenja uvoza zbog ruske invazije na Ukrajinu, pokazali su podaci Gazproma i izračuni Reutersa.


Pozivajući se na glavnog izvršnog direktora Alekseja Millera, ruski plinski div Gazprom priopćio je da će ove godine u zemlje izvan područja bivšeg Sovjetskog Saveza izvesti 100,9 milijardi kubičnih metara plina, najmanje od raspada Sovjetskog Saveza.


Najnižu je razinu do sada držala 1995. godina kada je u daleko inozemstvo izvezeno 117,4 milijardi kubika plina, prema Gazpromovim podacima.


Podaci za ovu godinu ujedno signaliziraju gotovo prepolovljeni izvoz u odnosu na 2021., a uključuju i isporuke Kini plinovodom Power of Siberia, kojim je Gazprom u 2021. isporučio 10,39 milijardi kubika plina.


Ruski izvoz plina u Njemačku, najveće europsko gospodarstvo, zaustavljen je krajem rujna nakon eksplozija na plinovodima Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 u Baltičkom moru.


Švedska i Danska utvrdile su da je oštećenje plinovoda na četiri mjesta izazvala eksplozija, ali nisu objavile tko je odgovoran. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pripisao je eksplozije sabotaži.


Rusija je za eksplozije optužila britansku mornaricu, a London je odbacio optužbu.


Rusija je u 2021. plinovodom Sjeverni tok 1 u Njemačku izvezla rekordnih 59,2 milijardi kubika plina.


Rusija je u međuvremenu povećala prodaju ukapljenog prirodnog plina (LNG) iz mora, ponajviše zahvaljujući pogonu Yamal LNG na Arktiku koju vodi Novatek.


U razdoblju od siječnja do studenoga ruska proizvodnja LNG-a porasla je gotovo 10 posto, na 29,7 milijuna tona, prema podacima statističkog ureda Rosstata.


Rusija je uspjela nadoknaditi manji izvoz plina u Europu višim cijenama i njezini proračunski prihodi od nafte i plina bili su u razdoblju od siječnja do listopada veći za trećinu nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.


Gazprom je također priopćio da bi ove godine trebao proizvesti oko 412,6 milijardi kubičnih metara plina, za 20 posto manje nego u 2021. kada je njegova proizvodnja dosegnula najvišu razinu u 13 godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!