Plinskim topovima protiv divljači

30.08.2023.

19:48

Autor: Danijela Herceg/Sandra Špoljar/M.M./Dnevnik/HRT

Kako bi spriječili divljač da im uništava usjeve, međimurski poljoprivrednici nabavili su topove na plin. Pale ih u sumrak da tijekom noći tjeraju divljač. Topovi pomažu, ali ne dovoljno. Divljači je previše.

Poljoprivrednici u Donjoj Dubravi pokušavaju jelensku divljač i divlje svinje pucnjevima iz topova otjerati iz svojih polja kukuruza. Da ne bi uznemiravali sumještane - plinske topove smjeste uz parcele udaljenije od naselja. No, noćni pucnjevi povremeno s vjetrom doputuju do sela, pa ima i negodovanja.

- Mi si pomažemo kako znamo i umijemo. Mi to smijemo koristiti. Sad jel to ljudima smeta, ja vjerujem da smeta, ali nemamo drugog izlaza, rekao je Vedran Klarić, poljoprivrednik.

Unatoč topovima - u poljima je i dalje velika šteta. David Miser lani je na kukuruzu izgubio oko 240 tisuća kuna.

- Uz sam trošak što nam štetu rade, još k tome trošak za boce, topove, opremu, gorivo, svaki dan jako je velik, kaže.

Topovi pomažu, ali ne rješavaju problem, jer divljači je previše - tvrde poljoprivrednici. Županijski Lovački savez poručuje: redukcijskim odstrelom pokušavamo broj divljači dovesti u okvire propisane lovno-gospodarskom osnovom.

- U Međimurskoj županiji tri lovačka društva, tj. tri lovoovlaštenika imaju redukcijski odstrel. Ove godine ćemo također, kad izvršimo redoviti odstrel, tražiti preko Županije od ministarstva povećanje markica za odstrel krupne divljači, u ovom primjeru jelena običnog, ističe Mladen Lacković, tajnik Lovačkog saveza Međimurske županije.

Očajni poljoprivrednici vape za dugoročnim rješenjem problema. Kojim će se broj divljači svesti na prihvatljivu razinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!