07:46 / 05.01.2019.

Autor: D.M./Hina

Plivaričarima 4,5 milijuna eura za privremenu obustavu ribolova

srdela (Sandra Simunovic/PIXSELL)

srdela (Sandra Simunovic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Tridesetodnevna zabrana ribarenja okružnom mrežom plivaricom-srdelarom prema Prijedlogu pravilnika koji je u javnoj raspravi počinje 16. siječnja u ponoć.
Tridesetodnevna zabrana ribarenja okružnom mrežom plivaricom-srdelarom prema Prijedlogu pravilnika koji je u javnoj raspravi počinje 16. siječnja 2019. u ponoć i traje do 14. veljače 2019. u ponoć na području cijelog ribolovnog mora Republike Hrvatske.

Ribarima koji imaju povlasticu za obavljanje gospodarskog ribolova ovim alatom bit će isplaćena odšteta u ukupnom iznosu od 4,5 milijuna eura. Uvjeti za ostvarivanje potpore jednaki su kao i prethodnih godina, a zahtjev za potporu podnosi se Upravi ribarstva Ministarstva poljoprivrede od 16. siječnja do 14. veljače 2019.

Za prošlogodišnju privremenu obustavu ribolovnih aktivnosti isplatili smo 26,4 milijuna kuna. Ovaj suživot čovjeka i mora pokazao se dugoročno održiv i možemo biti uistinu zadovoljni modelom koji smo usuglasili sa znanstvenicima, strukom i ribarima. Ne bojim se za budućnost hrvatskog ribarstva, izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić.

Republika Hrvatska strateški se opredijelila za održivo ribarstvo koje podrazumijeva zaštitu ribljeg fonda, ekološkog sustava i ekonomski isplativo ribarstvo, odnosno zadovoljne ribare koji od ribarenja mogu pristojno živjeti. Kako bi se zadovoljili svi ti kriteriji, nužno je, u suradnji sa znanstvenicima, ribarima i ostalim dionicima u sektoru ribarstva, provoditi ciljanu zaštitu najzastupljenijih i ekonomski najisplativijih ribljih vrsta.

Jedna od tradicionalno najvažnijih riba u Jadranskom moru je srdela koja se mrijesti upravo zimi. Da bi i naraštaji koji dolaze mogli jesti svježu, jadransku srdelu, nužno je zaštititi tu vrstu upravo u vrijeme mrijesta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!