'Crème de la crème' goveda s Krbavskog polja

25.04.2021.

14:25

Autor: Hrvoje Matejčić/Plodovi zemlje/HRT

Blonde aquitaine goveda s Krbavskog polja

Blonde aquitaine goveda s Krbavskog polja

Foto: HTV / HRT

Najveći lički uzgajivač goveda, mahom pasmine Aubrak - na Krbavskom polju proveo je uspješno još jedan eksperiment. Uzgojio je još jednu francusku cijenjenu pasminu - Blond Aquitaine. Gospodarstvo Mladena Kušekovića u cijelosti je ekološko, bazirano na ekološkom uzgoju stoke. Na farmi u Udbini Kušeković godišnje proizvede 80-ak tona mesa traženog ne samo u Hrvatskoj, nego i u susjednoj Sloveniji. 

Nekada pusti lički pašnjaci posljednjih godina ipak su promijenili vizuru. Sve je više raznovrsnog blaga na njima. Ovčarstvo i govedarstvo dominiraju. Ličku autohtonu kravu bušu zamijenile su puno kvalitetnije pasmine. Tako s Krbavskog polja i ekološke farme Mladena Kušekovića vrhunsko meso pasmine Aubrak stiže do hrvatskih kupaca.

Korak dalje u uzgoju

Mladen Kušeković, vlasnik tvrtke 'Natura Beef' svoje meso plasira u vlastitoj maloprodaji u Zagrebu. Na njegovoj farmi uzgaja se 560 grla goveda od čega 70 posto mesnate francuske pasmine Aubrak. No otišli su korak dalje i upustili se u uzgoj još jedne francuske goveđe delikatese 'Blonde Aquitainea'.

- Izuzetno su velike životinje, dugačke, s velikim udjelom mesa, s ranmanom čak do 75 posto što je izuzetno dobar rezultat. Dokazali smo da se i u ovim našim škrtim uvjetima možemo baviti uzgojem životinje zahtjevnije u hranidbi. Prve prošlogodišnje junice ostavljamo za pomladak, a već imamo i novu generaciju ovogodišnje teladi, priča Mladen.

Meso pristupačno prosječnome kupcu

Kaže nam Mladen da je ta pasmina 'crème de la crème' govedarstva, a time i kvaliteta mesa za krajnjeg korisnika. Iako su prve ličke junice napunile tek godinu dana, u vrhunskoj su formi. Mladen kaže da imaju bolja prsa nego francuske. "To su lička prsa", kaže. Plasman mesa na tržište iznimno je težak ističe Kušeković, neovisno o korona krizi. Stoga su se odlučili na maloprodaju u Zagrebu i za sada imaju dobre povratne informacije. Cijena mesa je samo dvadesetak posto viša od ostalih mesnica jer žele da ono bude pristupačno prosječnome hrvatskom kupcu, tvrdi.

I poznati slovenski trgovački lanac odnedavno otkupljuje ovo ekološko teleće meso s ličkih pašnjaka, na što su u Natura Beef-u posebno ponosni. Investicije na farmi, kažu nikad ne staju. Sav novac od poticaja ulažu. Na ljeto bi još jedan pogon ove tvrtke trebao osvanuti u Gospiću. U njemu bi se radili finalni proizvodi od starog goveda - odležano meso, tzv. 'dry aged'.

Sudanska trava na Krbavskome polju

Još su jedan eksperiment odlučili napraviti na krbavskom polju, i to uspješan, posadili su Sudansku travu koja raste u suhim uvjetima a daje velike količine na relativno malim površinama. Trava je nikla, ali zakup zemlje ni za lijek. "Pitanje zemljišta je suludo i komentirati. Tri godine otkad je na snazi novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu u funkciji nije ni metar četvorni", kaže Mladen.

Dva koraka naprijed, no jedan uvijek nazad. Komentira tako Mladen slab interes Ličkih stočara za uzgojem goveda čiji će proizvod stići do konzumenata, a ne samo uzgoja radi i dobivanja poticaja, što je mahom slučaj s autohtonom kravicom bušom u Lici. Na Kušekovićevoj iznimno urednoj i modernoj farmi, koja godišnje proizvede 80 tona mesa, radi 9 Udbinjana koji svakodnevno brinu o nemalom broju grla zahtjevnih pasmina a koje su se upravo zbog njihovog truda lakše prilagodile ličkom surovom okruženju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!