Objavljeno: 23. travnja 2021., prije više od godinu dana
Autor: Pero Štrbe/Dnevnik/IMS/HTV/E.P.C.
PODIJELI
Berba jagoda u dolini Neretve
Foto: Pero Štrbe/Dnevnik/IMS/HRT / HTV
Desetak dana kasnije nego inače, u Neretvanskoj dolini počela je berba jagoda. Posađene su na 30-ak hektara s kojih će se ubrati 600 do 800 tona. Uzgajivači kažu da su zadovoljni prvom otkupnom cijenom i potražnjom. U berbi se strogo poštuju epidemiološke mjere.
U Vidu pokraj Metkovića u čarobna proljetna jutra - u prvom su planu jagode, u drugom berači, u pozadini nalazišta antičke Narone.
Oko 30 kilometara južnije, između Opuzena i ušća Neretve, golema plantaža vrvi radnicima.
- Oko 30 berača uberu oko tri tone jagoda dnevno. Potražnja je ogromna i što se tiče tržišta, svakoga dana sve što se ubere ide izravno sutra na police, kaže Ivan Bjeliš.
Berba jagoda, Foto: Pero Štrbe/Dnevnik/IMS/HRT/HTV
Veliki proizvođač jagoda Gradimir Šešelj najponosniji je na jagode koje rastu na plodnoj zemlji u srcu neretvanske močvare. Zadovoljan je i otkupnom cijenom.
- Krenulo je dobro, otkupni centri su formirali cijenu 20 kuna, to je izvrsno. Kvaliteta je dobra, korona nas sputava malo, kaže.
Upravo zbog situacije izazvane koronavirusom, u berbi svi poštuju stroge epidemiološke mjere. Svi berači nose maske i rukavice.
Uz kvalitetu i svježinu koje su neupitne, upravo su epidemiološke mjere ono što najviše zanima kupce. Teško je utvrditi na koji se način beru i prevoze jagode koje dolaze iz uvoza, a kod domaćih - sve se lako može provjeriti.
HRT koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi Vam pružio bolje korisničko iskustvo o čemu više možete pročitati OVDJE. Ako ne želite dopustiti da HRT na vaše računalo upisuje kolačiće, možete to spriječiti postavkama Vašega internetskog preglednika.