Berba jagoda počela 10 dana kasnije nego inače

23.04.2021.

20:24

Autor: Pero Štrbe/Dnevnik/IMS/HTV/E.P.C.

Berba jagoda u dolini Neretve

Berba jagoda u dolini Neretve

Foto: Pero Štrbe/Dnevnik/IMS/HRT / HTV

Desetak dana kasnije nego inače, u Neretvanskoj dolini počela je berba jagoda. Posađene su na 30-ak hektara s kojih će se ubrati 600 do 800 tona. Uzgajivači kažu da su zadovoljni prvom otkupnom cijenom i potražnjom. U berbi se strogo poštuju epidemiološke mjere. 

U Vidu pokraj Metkovića u čarobna proljetna jutra - u prvom su planu jagode, u drugom berači, u pozadini nalazišta antičke Narone.


Oko 30 kilometara južnije, između Opuzena i ušća Neretve, golema plantaža vrvi radnicima.


- Oko 30 berača uberu oko tri tone jagoda dnevno. Potražnja je ogromna i što se tiče tržišta, svakoga dana sve što se ubere ide izravno sutra na police, kaže Ivan Bjeliš. Galerija
Berba jagoda, Foto: Pero Štrbe/Dnevnik/IMS/HRT/HTV
Berba jagoda, Foto: Dnevnik/IM/HTV/HRTProizvođač jagoda Gradimir Šešelj , Foto: Dnevnik/IM/HTV/HRTPlantaža jagoda, Foto: Dnevnik/IM/HTV/HRT

Veliki proizvođač jagoda Gradimir Šešelj najponosniji je na jagode koje rastu na plodnoj zemlji u srcu neretvanske močvare. Zadovoljan je i otkupnom cijenom.


- Krenulo je dobro, otkupni centri su formirali cijenu 20 kuna, to je izvrsno. Kvaliteta je dobra, korona nas sputava malo, kaže.


Upravo zbog situacije izazvane koronavirusom, u berbi svi poštuju stroge epidemiološke mjere. Svi berači nose maske i rukavice.


Uz kvalitetu i svježinu koje su neupitne, upravo su epidemiološke mjere ono što najviše zanima kupce. Teško je utvrditi na koji se način beru i prevoze jagode koje dolaze iz uvoza, a kod domaćih - sve se lako može provjeriti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!