Berba jagoda počela 10 dana kasnije nego inače

23.04.2021.

20:24

Autor: Pero Štrbe/Dnevnik/IMS/HTV/E.P.C.

Berba jagoda u dolini Neretve

Berba jagoda u dolini Neretve

Foto: Pero Štrbe/Dnevnik/IMS/HRT / HTV

Desetak dana kasnije nego inače, u Neretvanskoj dolini počela je berba jagoda. Posađene su na 30-ak hektara s kojih će se ubrati 600 do 800 tona. Uzgajivači kažu da su zadovoljni prvom otkupnom cijenom i potražnjom. U berbi se strogo poštuju epidemiološke mjere. 

U Vidu pokraj Metkovića u čarobna proljetna jutra - u prvom su planu jagode, u drugom berači, u pozadini nalazišta antičke Narone.


Oko 30 kilometara južnije, između Opuzena i ušća Neretve, golema plantaža vrvi radnicima.


- Oko 30 berača uberu oko tri tone jagoda dnevno. Potražnja je ogromna i što se tiče tržišta, svakoga dana sve što se ubere ide izravno sutra na police, kaže Ivan Bjeliš. Veliki proizvođač jagoda Gradimir Šešelj najponosniji je na jagode koje rastu na plodnoj zemlji u srcu neretvanske močvare. Zadovoljan je i otkupnom cijenom.


- Krenulo je dobro, otkupni centri su formirali cijenu 20 kuna, to je izvrsno. Kvaliteta je dobra, korona nas sputava malo, kaže.


Upravo zbog situacije izazvane koronavirusom, u berbi svi poštuju stroge epidemiološke mjere. Svi berači nose maske i rukavice.


Uz kvalitetu i svježinu koje su neupitne, upravo su epidemiološke mjere ono što najviše zanima kupce. Teško je utvrditi na koji se način beru i prevoze jagode koje dolaze iz uvoza, a kod domaćih - sve se lako može provjeriti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!