10:36 / 06.11.2020.

Autor: Branko Dobrota/Regionalni dnevnik/HRT

Počela berba maslina, očekuju se vrhunska ulja

-

-

Foto: - / -

Berači u kaštelanskim maslinicima rade od jutra do mraka. Svatko na dan ubere po pedesetak kilograma vrijednih uljarica.
U srednjoj Dalmaciji traje berba maslina. U priobalju je urod nešto lošiji od prosjeka, ali dio maslinara tvrdi kako će ovogodišnje ulje biti iznimne kakvoće.

Na južnim obroncima Kozjaka, iznad Kaštela, obitelj Mamić prije 20 godina, posadila je čak 1600 stabala maslina. Ovogodišnji je urod nešto slabiji od lanjskog, ali berači imaju pune ruke posla.

- Najbitnije je slušati struku i po njima se ravnati, iako ni struka ne zna sama što će na ovo vrime, ove suše. Bez navodnjavanja teško da će išta ikome usput – kaže Miroslav Mamić, maslinar iz Kaštela.

- Radimo na kvaliteti ulja, ova je godina manje rodna, ali idemo dalje. Mi smo postojani i čvrsti, kao i maslina – dodaje Jelena Mamić, maslinarka iz Kaštela.

Berači u kaštelanskim maslinicima rade od jutra do mraka. Svatko na dan ubere po pedesetak kilograma vrijednih uljarica.

Maslinova ulja su ove godine, posebno onima koji znaju štititi od maslinine muhe, vrhunska... Ove bismo godine mogli imati šampionska ulja, ne samo na području Hrvatske nego i šire.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!