Traje berba maslina u Istri. Ovisno o lokaciji u nekim maslinicima urod je dobar, na drugim lokacijama za trećinu je manji nego lani. No sam je plod bogatiji uljem, pa tog tekućeg zlata ove godine neće nedostajati.
25.10.2025.
07:00
Autor: Klara Dujmović/B.B.B./Plodovi zemlje/HRT
Traje berba maslina u Istri. Ovisno o lokaciji u nekim maslinicima urod je dobar, na drugim lokacijama za trećinu je manji nego lani. No sam je plod bogatiji uljem, pa tog tekućeg zlata ove godine neće nedostajati.
Ponegdje su teškoće zadavali štetnici poput maslinine muhe. No, ažurni maslinari na vrjeme su je uspjeli suzbiti pa imaju zdrav plod. Otvorene su i prve uljare, a maslinovo ulje koje je poteklo pokazuje da će i ove godine biti iznimne kakvoće.
Iz maslinika u okolici Oprtlja pogled je izniman. No brati masline ovdje nije jednostavno. Zbog strmog terena treba biti vrlo oprezan i vješt.
- Na ovim terasama nije baš lagano brati, ali trudimo se. Naporno je jer je sklisko, mreže kližu i tako se namučimo, ali ide, kazala je Luciana Vizintin, beračica iz Oprtlja.
Nerina Tomažić ima čak 600 stabala maslina, sva na sličnom, terasastom terenu. Godina je bila vrlo sušna, no kiša je pala u pravom trenutku – kad je maslini to bilo najpotrebnije. Rezultat je bolji urod nego lani.
- Danas je prvi dan. Bolji je urod nego lani. Veće su masline, zdravije i bolje nego lani, istaknula je Tomažić.
Svoje je plodove uspjela obraniti i od napada maslinove muhe, koja je u nekim dijelovima Istre ove godine napravila veliku štetu.
- Za sada je plod lijep, zdrav jer smo uspjeli na vrijeme sačuvati, odraditi što se mora, postaviti mamce. Tako da smo zasad zadovoljni, dodala je.
Zadovoljan je i poznati maslinar Klaudio Ipša iz Oprtlja. Kaže kako su masline zdrave, ali ih ima oko 20 posto manje nego prošle godine.
- Kod nas ploda i nema baš toliko. Vjerojatno se nešto dogodilo u samoj cvatnji. Cvatnja je bila strašno dobra, mislio sam da će se sve lomiti, ali vjerojatno se nešto dogodilo tada, objasnio je.
Poljoprivredna zadruga "Maslinari Istre" ove će godine otkupiti masline od svojih 43 člana. Lani su preradili oko 160 tona ploda, a ove će godine biti nešto manje.
- Točne podatke još nemamo, ali znamo da je oko 25 posto manje nego lani, kazao je Roberto Rota iz zadruge.
Predaha nemaju ni uljari – sezona prerade već je počela. Prve su stigle masline sorte leccino, a uskoro i istarska bjelica.
- Ono što zasad znamo iz uljare – po našoj procjeni, kvaliteta je zadovoljavajuća, rekao je Ivan Ipša, vlasnik uljare u Oprtlju.
Prvo ulje koje je poteklo pokazuje da će biti vrhunske kvalitete.
- Aromatika im je lijepa, voćna. Nisu preintenzivna, preagresivna ni napadna. Kako godina nije bila teška, ulja su baš onakva kakva trebaju biti, dodao je.
I randmani su ove godine bolji. Od sto kilograma maslina, ovisno o sorti, dobiva se oko 13 litara ulja.
- U svakom slučaju, randmani su bolji nego lani. Lanjske randmane zaboravite – nakon 20 godina što imam uljaru, prošla je bila najgora sezona u dvije decenije. Nisu problem profesionalci, nego amateri, istaknuo je Danijel Kraljević, vlasnik uljare u Umagu.
Cijena prerade iznosi oko 35 centi po kilogramu ploda. "Aromatika se lijepo razvija, bolje ostaje", kaže Kraljević, dodajući kako se već može naslutiti izvrsna kvaliteta ovogodišnjeg ulja.
Ulja će biti dovoljno, a cijena ekstradjevičanskog trebala bi ostati ista – oko 20 eura za pola litre. Riječ je o vrhunskim maslinovim uljima koja se svake godine svrstavaju među najbolje na svijetu.
Istra je to još jednom potvrdila – u novom izdanju svjetskog vodiča za ekstradjevičanska maslinova ulja među 500 najboljih uvrštena su čak 73 istarska ulja.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora