15:38 / 25.04.2019.

Autor: Magdalena Šipić/I.H./HRT

Počela berba vrgoračkih jagoda

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: - / -

Osim udruge jagodara koja okuplja čak stotinu proizvođača s milijun sadnica, osnovali su i udruge povrćara, ratara, vinara i pčelara. A žele i vlastitu oznaku, na čemu također rade.
Počela je berba vrgoračke jagode! Urod je dobar, kakvoća neupitna, a otkupna cijena, žale se proizvođači - nikad niža.

- Naši trgovački centri nama trenutno nude 15 kuna što je praktički cijena proizvodnje dok se na tržnicama prodaje od 15 do 20 kuna, izjavio je Milan Franić.

Povlašten položaj, ističu, ne trebaju niti ga traže. Ali na ucjenu, odlučni su, pristati neće. Pa su stvari odlučili uzeti - u svoje ruke. Vrgoračka jagoda prodaje se u posebno označenoj i prepoznatljivoj ambalaži.

A osim udruge jagodara koja okuplja čak stotinu proizvođača s milijun sadnica, osnovali su i udruge povrćara, ratara, vinara i pčelara. No to nije sve.

- Krenuli smo s vlastitom oznakom i želimo reći da ćemo je imati već iduću godinu gdje će se i povećati kvaliteta - od jagoda do drugih proizvoda, kaže gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić.

U kreiranje jedinstvene oznake uložit će se 120 000 kuna. Ali vrijedit će, kažu, svake lipe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!