Žetva maka
Foto: Dnevnik / HTV
Hrvatska uglavnom uvozi mak. No posljednjih godina 20-ak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ponovno ga je počelo uzgajati. Žetva je u punom jeku. Vlasnici se nadaju dobrom urodu kojeg će biti i za izvoz. A, dio maka, koji se nekad često mogao vidjeti u seoskim vrtovima, završit će u domaćim kolačima.
Obitelj Šulog iz Velikih Zdenaca prije šest godina počela je pokusno uzgajati mak. Ove godine imaju ga na šest hektara. S obzirom na nepovoljne vremenske uvjete, kažu, zadovoljni su prinosom od oko 600 do 700 kilograma po hektaru. Prodaja ih ne zabrinjava.
Dejan Šulog tvrdi da će sve otići u Austriju na preradu. Prve dvije godine su sadili bez da su prethodno imali narudžbe. Odgovarajući na pitanje – kako to da Austrijancima treba mak, a Hrvatskoj ne, Šulog je kazao da se sve vrati nazad. To će otići gore na preradu i vratiti se nazad u naše trgovačke centre, izjavio je Šulog.
Tobolci maka nestaju u žetvi, dok se u kombajnu odvaja zrnje. Sva proizvodnja mora se prijaviti poljoprivrednoj inspekciji jer tobolci sadrže alkaloide.
Dorijan Šulog prihvatio je uzgoj maka u OPG-u jer smatra da je riječ o isplativoj uljarici čiju vrijednost kupci sve više prepoznaju.
- Stariji ljudi, koji su nekada sadili mak po vrtovima, znaju točno kakva je razlika između ovog maka i kupovnog i koja je razlika u kolaču kad se ispeče, dodaje Darijan Šulog.
Nakon žetve mak ide na pročišćavanje i skladištenje kako bi sačuvao svoja svojstva. A iako je mnogima miris domaćeg maka najpoznatiji po štrudlama i makovnjačama, upotrebljava se i za proizvodnju iznimno zdravog ulja.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!