Počele prijave na natječaje u poljoprivredi

31.08.2018.

15:51

Autor: I.H./Hina

default error photo
U natječaju ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore iznosi 400 milijuna kuna.
Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u petak da je započelo podnošenje prijava na tri natječaja za potpore za ulaganje u poljoprivredna gospodarstva, ukupne vrijednosti 650 milijuna kuna.

Danas počinje podnošenje prijava za prvi dio zahtjeva za potporu za tri natječaja za provedbu podmjere 4.1. Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020., navodi se u priopćenju.

U natječaju za provedbu tipa operacije 4.1.1. "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava" - sektor voća i povrća i sektor stočarstva i peradarstva, ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore iznosi 400 milijuna kuna.

Od toga, 120 milijuna kuna otpada na ulaganja u sektor voća i povrća, za poljoprivredna gospodarstva ekonomske veličine 6.000-250.000 € SO, a 80 milijuna kuna za gospodarstva veća od 250.000€ SO. Također, 120 milijuna kuna predviđena su za ulaganja u sektor stočarstva i peradarstva, za poljoprivredna gospodarstva ekonomske veličine od osam do 250.000€SO, kao i 80 milijuna kuna za ulaganja u isti sektor, no za poljoprivredna gospodarstva ekonomske veličine preko 250.000€ SO.

Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika i proizvođačke organizacije priznate sukladno posebnim propisima kojima se uređuje rad proizvođačkih organizacija. Intenzitet potpore po projektu iznosi najviše 50 posto od ukupnih prihvatljivih troškova projekta, osim za mlade poljoprivrednike kod kojih se intenzitet potpore može uvećati za 20%.

Natječajem za provedbu tipa operacije 4.1.2. "Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš" predviđena raspoloživa sredstva javne potpore iznose 100 milijuna kuna, dok je natječajem za provedbu tipa operacije 4.1.3. "Korištenje obnovljivih izvora energije" na raspolaganju 150 milijuna kuna.

U sva tri natječaja vrijede iste odredbe oko prihvatljivih korisnika, dok je u onom o korištenju obnovljivih izvora energije dodatno uvećanje potpore za 20 posto predviđeno i ako se djelatnost odvija u planinskom području, području sa značajnim prirodnim ograničenjima ili ostalim područjima s posebnim ograničenjima ili ako je ulaganje povezano s agro-okolišnim i klimatskim djelatnostima te ekološkom poljoprivredom.

U sva tri natječaja najniža vrijednost potpore po projektu iznosi pet tisuća eura, a najviša milijun eura, osim za korisnike početnike kod kojih najviša vrijednost potpore po projektu iznosi sto tisuća eura.

Iz Ministarstva napominju da se prvi dio zahtjeva za potporu za ove natječaje može popunjavati i podnositi u AGRONET-u od 31. kolovoza od 12 sati do 17. listopada ove godine do 12 sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!