Počelo davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta, seljaci na nogama

30.04.2023.

12:14

Autor: M.M./Studio 4/HRT

Počelo davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta, seljaci na nogama

Počelo davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta, seljaci na nogama

Foto: Studio 4 / HRT

Počelo je dugo najavljivano davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta koje se procjenjuje na 30 milijuna četvornih metara. Seljaci, posebno oni u Slavoniji, na nogama su jer, tvrde, ostat će bez posjeda, a rokovi za prigovore i žalbe su prošli. Čelnici lokalne uprave od načelnika do gradonačelnika dobili su diskrecijsko pravo raspodjele zemljišta zbog čega su već prosvjedovali stočari, ratari i ostali poljoprivrednici.

O ovoj temi u Studiju 4 razgovarali smo s Ružicom Vukovac, nezavisna saborska zastupnica, Nikolom Grabovcom Udruga vinara Dalmacije i Draganom Majićem stočarom iz Velike Kopanice.

- Zakon kaže jedno načelnici rade drugo i redovito se izigrava one koji imaju postojeću proizvodnju. Proizvođački mlijeka su tu u još težoj poziciji. Njih se toliko ugasilo da od prije 10 godina kada smo imali 68.000 OPG-ova koji su se bavili proizvodnjom mlijeka svelo se na 2.500. I sad imate situaciju da načelnici manipuliraju zemljištem i dodatno otežavaju položaj i tih 2.500. Mi ćemo vrlo brzo ostati bez proizvodnje mlijeka i to zahvaljujući politici, rekla je Vukovac.

- Jedan primjer koji se događa kod nas u Imotskoj krajini - prošli tjedan izašao je program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u javno savjetovanje po kojem se preko 65-70 hektara državnog zemljišta pod vinogradima pokušava prenamijeniti u pašnjake. Prenamjenjivati u Dalmaciji poljoprivredne površine, koje su pogodne za uzgoj vinove loze, zaista smisla, smatra Grabovac.

U videoprilogu pogledajte cijelo gostovanje:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!