Počelo zimsko sezonsko sniženje

27.12.2020.

17:51

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

default error photo
Ovo zimsko sniženje jedno je od dva sniženja u godini, uz ono ljetno, koje je regulirano i Zakonom o zaštiti potrošača.
Dan nakon božićnih blagdana počinje zimsko sezonsko sniženje. Na popustu je sve, odjeća, namještaj, tehnika, a sniženja se odnose i na on line prodaju, koja - zbog epidemioloških ograničenja u trgovinama - postaje sve popularniji način kupnje.

Zimsko sezonsko sniženje trajat će 60 dana i u tom razdoblju možemo očekivati tri kruga pada cijena. Trenutačno su u većini trgovina, za većinu proizvoda cijene snižene oko -30%, no  sredinom siječnja može se očekivati dodatno sniženje na oko 50%, dok bi  krajem veljače ono moglo dosegnuti i do 70 i više posto.

Ovo zimsko sniženje jedno je od dva sniženja u godini, uz ono ljetno, koje je regulirano i Zakonom o zaštiti potrošača, koji između ostalog kaže da trgovci ako ne prodaju svu robu, mogu snižene cijene zadržati i nakon isteka 60 dana, ali onda to više ne smiju nazivati sezonsko sniženje.

Ove godine izražen je trend povećanja on line trgovine. Svakako je to posljedica epidemiološke situacije i strogih pravila u trgovačkim centrima.  No i kupci i trgovci doista se pridržavaju propisanih mjera. U trgovačkim centrima kažu da nemaju većih problema niti prevelikih gužvi, atmosfera je sasvim ugodna za kupnju.

Već prvog dana zimskog sezonskog sniženja mnogi su krenuli u kupnju. Neki s planom, a neki bez plana, pa što im se svidi. Na izlozima su istaknuti veliki postoci, ali kupci često prigovaraju da su u inozemstvu sniženja znatno veća nego u Hrvatskoj. U ovoj su godini, zbog pandemije, promijenjene mnoge navike pa i one u trgovini, kažu u HGK.

- Ove godine zbog cijele situacije s koronakrizom zapravo će i oni trgovci koji rade putem web shopova i online također krenuti sa zimskim sezonskim sniženjima. I zapravo očekujemo da će pojačana kupnja u onlineu biti i nakon 27. prosinca, kazala je voditeljica Odjela za trgovinu HGK Tomislava Ravlić.

U Komori kažu, trgovci sve cijene moraju jasno istaknuti i poštovati Zakon o zaštiti potrošača te napominju da na sezonskim sniženjima vrijede isti uvjeti kao i u redovitoj prodaji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!