Počeo povrat: država će vratiti 1,7 milijardi kuna preplaćenog poreza

02.05.2022.

19:59

Autor: Silvana Skočajić/Dnevnik/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Počeo je povrat poreza na dohodak za prošlu godinu. Država će vratiti milijardu i 700 milijuna kuna preplaćenog poreza, a u državnu blagajnu će se sliti 316 milijuna kuna od poreznih dužnika. U prvom tjednu isplate očekuje se oko 155 tisuća rješenja. Sve zaposlene osobe mlađe od 25 godina dobit će povrat poreza u punom iznosu plaćenog poreza na dohodak, a onima do trideset godina isplatit će se polovica tog iznosa...

Dominik Pavković i Ivan Majstorić zaposleni su u Svjetskom savezu mladih Hrvatske i rade na projektima financiranim iz Europskog socijalnog fonda. Dominik je u poslu tek devet mjeseci i veseli se skorom povratu poreza. 


- To je sigurno dobra ideja da bude u prvom dijelu godine. Moje mišljenje je da bi moglo biti i ranije, a posebno pozdravljam taj dio da osobama do 25 godine, u kojoj sam ja kategoriji, iznos isplate bude 100 posto, kaže Dominik. 


Ivan pak spada u kategoriju mladih u dobi između 25 i 30 godine pa će njemu povrat poreza biti upola manji.  


- To je svakako hvale vrijedno i poticajno za mlade jer je to praktički jedna dodatna plaća. Međutim, istaknuo bih efekt inflacije, čime se to zapravo poništilo, tako da bi moj prijedlog Vladi RH bio da se možda tih 50 za ove starije podigne na 75 posto, kaže Ivan. 


Od gotovo 664 tisuće poreznih obveznika koji će ove godine dobiti povrat poreza, njih 146 tisuća su mladi. A u Poreznoj upravi kažu da će u prvom tjednu isplate biti poslano gotovo 155 tisuća rješenja. 


- Ove godine cjelokupan postupak povrata poreza, više uplaćenog poreza, planiramo dovršiti do kraja svibnja, dok postupak uplate poreza kao i prethodnih godina ide tek nakon proteka roka za prigovor, rekao je ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša.


Prigovora je bilo dosta kada su građani koji ostvaruju dohotke u inozemstvu pozvani da ih prijave.  


- Do sada smo imali preko 13 tisuća dobrovoljnih prijava inozemnog dohotka, s tim da je ovaj podatak od prije mjesec dana, u međuvremenu se dogodilo još dodatnih prijava, rekao je Kutleša. 


Inače, obavijest o povratu poreza stići će putem portala e-Građani i poštom. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!