08:35 / 13.08.2018.

Autor: HRT

Počinje berba ljetnih sorti jabuka

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

U razdoblju 15. - 20. 8. počinje berba ranih, ljetnih sorti jabuka. Hrvatska ima oko 5000 hektara pod jabukama, a očekuje se urod veći od 110 tisuća tona .
U razdoblju  od 15. do 20. kolovoza počinje berba ranih, ljetnih sorti jabuka. Hrvatska ima oko 5000 hektara pod jabukama, a očekuje se urod veći od 110 tisuća tona.

"Jabuka je postala drugi proizvod, poslije mandarina, da je samodostatna. Imamo čak i višak robe za eventualni izvoz", rekao je Stjepan Zorić predsjednik Klastera Slavonska jabuka i  dopredsjednik Hrvatske voćarske zajednice za "dobro jutro, Hrvatska".

No, nikad nije sve idealno. "Nisu se razvijali skladišni prostori, imamo duplo manje skladišnih prostora od trenutnih potreba", kaže on. "Ukupno imamo 162 tisuće tona skladišnih kapaciteta za skladištenje voća i povrća, za jabuku imamo 65 tisuća tona skladišnih kapaciteta. Ne skladištimo sve, već 60 posto ukupnog prinosa", rekao je pak Krunoslav Karalić, pomoćnik ministra poljoprivrede.

"Sve zemlje u okruženju imaju, ako imaju proizvodnju milijun tona, imaju isto toliko skladišnih kapaciteta, sve im je projektirano za vrh proizvodnje" - rekao je Zorić. Također, ističe, dosta hladnjača je u vlasništvu trgovačkih društava.
"Koji ne žele s nama raditi jer misle da mi njima moramo plaćati visoke troškove skladištenja ili naši proizvođači ne žele njima prodavati robu", kaže Zorić.

"Proizvođači moraju biti vlasnici tih skladišnih kapaciteta, a to je Europa već prepoznala", poručio je.  No, usprkos svemu, razvoj voćarstva ide u dobrom smjeru. "Operativni fondovi su učinili to da Hrvatska ima preko 5,5 tisuća hektara jabuka", kaže Zorić.

Osim hladnjača, problem je i nedostatak radne snage.

"Vlada je poduzela čitav niz mjera kako bi rješili sve ove probleme" rekao je Karalić. Vlada se slaže s proizvođačima da oni moraju biti vlasnici skladišnih kapaciteta. "Na raspolaganju su im razne mjere", poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!