17:13 / 06.05.2021.

Autor: Leo Škrinjarić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Počinje sezona šparoga, uzgajivači zadovoljni

Počinje sezona šparoga, uzgajivači zadovoljni

Počinje sezona šparoga, uzgajivači zadovoljni

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Počela je berba šparoga. Urodom je zadovoljan i jedini uzgajivač na virovitičko-podravskom području koji već ima osiguran i plasman.

Prve presadnice šparoga Alen je zasadio prije 5 godina u polju nedaleko od obiteljske kuće, a danas se njegova proizvodnja prostire na nešto manje od 2 hektara.

- Ovo je višegodišnja biljka, ne mora se svake godine saditi. Radi se o trajnom nasadu koji, uz redovno održavanje, svaku godinu može roditi, petnaestak i više godina, objašnjava Alen Smiljanić, OPG Ammis, Brezovica.

Nedavno je iskoristio mjeru ruralnoga razvoja vrijednu 15 tisuća eura te nabavio dio potrebne mehanizacije.

- U sklopu te mjere smo nabavili mali traktor, frezu i malčer, u biti sve za šparogu da bi si olakšali samu doradu i pripremu tla, kaže Alen.

No za berbu šparoga ipak su potrebne ljudske ruke te poseban alat kako se ne bi oštetila biljka.

S radnom snagom Alen nema problema jer mu pomažu supruga, djeca i susjedi, budući da je tijekom sezone branja, koja traje oko 60 dana, šparogu potrebno svakodnevno ubirati kako ne bi prerasla.

- Radim čitavu sezonu s roditeljima i navikli smo se već na posao. Dok je baš turbo sezona, onda je možda malo teže, ali radimo za sebe pa nije teško, kaže Monika Smiljanić, kći.

- Imamo i mjeru na ovim noževima s kojima beremo pa znamo, a već ovako i od oka vidimo, iz prakse znamo koja nam odgovara, rekla je Gordana Lukačević.

Cijenom i plasmanom je zadovoljan jer dio šparoga isporučuje obližnjem otkupljivaču, a dio prodaje na tržnicama u Virovitici, Daruvaru i Koprivnici.

- Sad je cijena nekih do 22 kune za kilogram na veliko, na tržnicama je 20 kuna vezica. Za sada je isplativo, kaže Alen Smiljanić.

U budućnosti planira proširiti proizvodnju no tu nailazi na problem nedostatka zemlje.

Najviše bi im odgovarala zemlja u blizini kuće kako bi se isplatio svakodnevni odlazak u polje tijekom sezone branja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!