11:52 / 31.01.2019.

Autor: M.Š./Hina

"Podnesene revizije nemaju utjecaja na provedbu nagodbe u Agrokoru"

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Dio vjerovnika Agrokora, njih 25, podnijelo je Vrhovnom sudu zahtjev za izvanrednom revizijom odluke o nagodbi u koncernu.
Dio vjerovnika Agrokora, njih 25, podnijelo je Vrhovnom sudu zahtjev za izvanrednom revizijom odluke o nagodbi u koncernu, a izvanredna uprava ističe da podnesene revizije i postupak koji će se voditi pred Vrhovnim sudom nemaju utjecaja na samu provedbu nagodbe.

Protiv drugostupanjske odluke Visokog trgovačkog suda, kojom je potvrđeno rješenje Trgovačkom suda o potvrdi nagodbe, reviziju je podnijelo 25 revidenata, potvrdili su Hini iz Agrokora. Riječ je o uglavnom o vjerovnicima koji su glasali protiv nagodbe.

Agrokor d.d. (dužnik) podnio je 17. siječnja 2019. jedan odgovor na sve revizije. Mišljenje je dužnika da je drugostupanjski sud, donoseći svoju odluku, potpuno i pravilno utvrdio sve relevantne činjenice, da je na tako utvrđeno činjenično stanje pravilno primijenio materijalno pravo te da pri tome nije počinio niti jednu postupovnu povredu, tako da se revizijama pobijana drugostupanjska odluka ukazuje u cijelosti pravilnom i zakonitom, kaže se u priopćenju upućenom Hini.

Dodaje se da podnesene revizije i postupak koji će se povodom njih voditi pred Vrhovnim sudom nema utjecaja na provedbu Nagodbe.

Podsjetimo, u srpnju 2018. za nagodbu su glasali Agrokorovi vjerovnici s 80,2 posto ukupnih tražbina. Naime, ukupne tražbine vjerovnika s pravom glasa iznosile su 33,76 milijardi kuna, za nagodbu su glasovali vjerovnici s tražbinama u iznosu od 27,08 milijardi kuna ili 80,2 posto vjerovnika s pravom glasa, dok su protiv bili vjerovnici s tražbinama u iznosu 4,7 milijardi kuna.

Visoki trgovački sud u listopadu lani odbio je ili odbacio 87 žalbi, a dva su vjerovnika odustala od žalbe, čime je nagodba postala pravomoćna, a uskoro kreće i proces njezine implementacije.

Inače, revizija je izvanredni pravni lijek protiv sudskih odluka. U postupku izvanredne uprave ne može se podnijeti redovna, već samo izvanredna revizija što znači da se može podnijeti samo zbog materijalnopravnog ili postupovnopravnog pitanja koje je važno za osiguranje jedinstvene primjene prava i ravnopravnosti svih u njegovoj primjeni, pojašnjavaju iz Agrokora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!