Inovacijama otpad pretvaraju u vrhunsku hranu, i to u Hrvatskoj

28.07.2022.

09:08

Autor: Dobro jutro Hrvatska/HRT/I.B.

Reciklirani biootpad paprike

Reciklirani biootpad paprike

Foto: DJH / HRT

Velika je količina biootpada koji ostaje neiskorišten pri preradi voća i povrća. Istraživački tim Podravke, uz financijsku potporu iz europskih fondova za regionalni razvoj, već dvije godine radi na razvoju tehnologija iskoristivosti tog biootpada u nove inovativne proizvode. Više o toj važnoj i zanimljivoj temi saznali smo u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" od Jasmine Ranilović, direktorice projekata i primijenjenih istraživanja Podravke.

- Biološki otpad u industrijskoj preradi voća i povrća predstavlja otpad i trošak. I mi smo se prije pet godina počeli baviti tim otpadom. Završili smo na paprici. Paprika je glavni sastojak našeg ajvara. Razmišljali smo kako utilizirati tu sjemenku, sjemenu ložu i peteljku. I mi smo u periodu od dvije godine, projekt završava u rujnu 2022., istraživali tehnološke mogućnosti odvajanja sjemenki i sjemene lože jer je to nutritivno vrijedan i kvalitetan otpad, da vidimo kako ga tehnološki izvoditi. Možemo li napraviti inovativan proizvod s jedne strane te tako optimirati tehnologiju prerade našeg ajvara. U projektu smo procjenjivali bioplinski potencijal Tvornice Kalnik, gdje se ajvar proizvodi, istaknula je.

Na koji način odvojiti sjemenku u sjemenu ložu?

- Uspješno smo napravili tehnologiju separacije, kao i nove proizvode od sjemenke. Nutritivno vrlo kvalitetna sjemena loža može se vratiti u preradu ajvara. Dokazali smo i da cjelokupni otpad Tvornice Kalnik ima prilično zanimljiv bioplinski potencijal, što je u kontekstu današnjeg vremena, ekologije pa i krize kojom smo okruženi kao alternativni energent vrlo interesantno, rekla je.

- U kontekstu okruženja današnjice mi moramo na neki način transformirati svoje gospodarstvo, svoju ekonomiju iz linearne u kružnu bioekonomiju. Iskorištavati kompletno sve kako bismo što manje koristili ove "startne" kulture i kako bismo na neki način što više očuvali naš okoliš i bili minimalno invazivni prema prirodi, istaknula je.

Galerija
Reciklirani biootpad paprike, Foto: DJH/HRT
Reciklirani biootpad paprike, Foto: DJH/HRTReciklirani biootpad paprike, Foto: DJH/HRTReciklirani biootpad paprike, Foto: DJH/HRT

- Bavili smo se i drugim otpadom, no u ovom projektu uspješnom industrijskom preradom, izdvajanjem, napravili smo hladno prešano ulje sjemenki paprike - da se malo pohvalimo tim laboratorijskim prototipom. Na tom jednom prestižnom procjenjivanju od strane europskih chefova dobili smo tri zvjezdice, najveću moguću nagradu. To se zove "Superior Taste Award". Ponosni smo što smo dogurali do potpuno novog proizvoda koji ne postoji u ovim okvirima. Osim toga od tog prešanja još imamo nusproizvod koji smo također utilizirali. Isto vrlo nutritivno interesantan i to ne samo za prehrambenu industriju, nego i druge industrije. Tako da priča ide dalje, rekla je.

- Od drugog otpada konkretno smo se bavili rajčicom. Kožice, sjemenke. Od te pokožice napravili smo novi proizvod - brašno, bogato kao i naša sjemenka. Kao i ta pogača koja zaostaje nakon hladnog prešanja, bogata vlaknima, celuloznim tvarima, može biti kao sastojak koji obogaćuje vaš komercijalni proizvod, primjerice našu juhu ili slično, izjavila je.

- Stvorili smo ovim dobre pretpostavke da razmatramo daljnje investiranje u tehnologiju koja će biti na liniji s Podravkinom zelenom strategijom, jednom transformacijom naših tehnoloških procesa u kontekstu ovog vremena, rekla je.

- Nije jednostavno, potrebno je znanje, svaka transformacija ima svoju cijenu - investicije u tehnologiju svakako da. Bit će novca za to jer EK priprema budžet za ovakve projekte. Mi smo odgovorna kompanija društveno, a u 21. stoljeću i ekološki, zaključila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!